Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Τρίπτυχο Παπανδρέου

Σε τρεις πυλώνες -το νέο κράτος, την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη- θα στηρίξει το σχέδιο που θα εξαγγείλει στις 3 του Σεπτέμβρη και στη ΔΕΘ για τη σύγχρονη Ελλάδα ο Γ. Παπανδρέου. Οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού θα έχουν δεσμεύσεις και εξαγγελίες, όχι όμως και παροχές. Τα όποια «θα» θα περιλαμβάνονται μέσα στη νέα λειτουργία του κράτους και την καινούργια σχέση του με τους πολίτες, καθώς η μάχη παραδοσιακών - καινοτόμων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έληξε με απόλυτη επικράτηση των δεύτερων.


Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γ. Παπανδρέου θα εξαγγείλει τον ατομικό λογαριασμό και την κάρτα του πολίτη. Με αυτήν ο καθένας θα κάνει χρήση υπηρεσιών σε υγεία και παιδεία, σε αυτή θα καταγράφονται και οι όποιες ενισχύσεις λαμβάνει. Μόνο που δικαιούχοι των παροχών πρόνοιας δεν θα είναι πλέον όλοι όσοι ανήκουν σε μία κοινωνική ομάδα, αλλά μόνο όσοι πληρούν σειρά οικογενειακών και εισοδηματικών κριτηρίων που θα τεθούν. Ο πολίτης θα δίνει την κάρτα σε όποιο σχολείο ή νοσοκομείο επιλέγει και αυτό θα επιδοτείται κατά το ποσό που του αναλογεί.

Στον τομέα της πρόνοιας η έμφαση θα δοθεί στην αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας με το επίδομα απασχόλησης, τη θέσπιση θέσεων κοινωνικής εργασίας, την πλήρη υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και της εθνικής σύνταξης. Από εκεί και πέρα, ο πολίτης θα μπορεί να «αγοράζει» προϊόντα, υπηρεσίες και δικαιώματα είτε από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς φορείς.

Δεδομένης της ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ανάπτυξης. Θα ανακοινώσει μέτρα διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας με φορολογικά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και διοικητικά κίνητρα.

Εν αναμονή των ξένων επενδύσεων η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος στα ΣΔΙΤ, στις συμβάσεις παραχώρησης, στο ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα έχει νόημα αν συνεχιστεί η διαφθορά και η κακοδιοίκηση που βυθίζουν το Δημόσιο στη σπατάλη και την αναποτελεσματικότητα. Ο Γ. Παπανδρέου θα εξαγγείλει την υπαγωγή όλων των υπαλλήλων σε μία διοικητική αρχή και την πληρωμή τους από ένα κέντρο με βάση το νέο μισθολόγιο.

Τετ α τετ με Προβόπουλο

Για το πρώτο επίσημο «ραντεβού» της νέας πολιτικής περιόδου ο πρωθυπουργός επέλεξε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο. Νωρίτερα θα έχει συνεργασία με την Τ. Μπιρμπίλη, τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τους στενούς του συνεργάτες, τον Χ. Παμπούκη, τον Γ. Πεταλωτή, τον Ν. Αθανασάκη, τον Κ. Θέο και τον Γ. Ελενόπουλο. Την Παρασκευή ο Γ. Παπανδρέου ενδέχεται να προεδρεύσει των δύο επιτροπών του ΙΣΤΑΜΕ για την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική.

Το πρόγραμμα
Συναντήσεις κορυφής τον Σεπτέμβριο

Ο Σεπτέμβριος θα είναι έντονα εξωστρεφής για τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και σε ειδική σύνοδο για την απασχόληση που θα διοργανώσουν στις 13 Σεπτεμβρίου στο Οσλο το ΔΝΤ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας.

Οι δύο οργανισμοί ανακοίνωσαν πως, πέραν του Ελληνα πρωθυπουργού, το «παρών» θα δώσουν ο Ισπανός ομόλογός του Χ. Λ. Θαπατέρο, η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κρ. Λανγκάρντ, ο Βρετανός υπουργός Εργασίας Ιαν Ντάνκαν κ.ά.

Στόχος του Γ. Παπανδρέου είναι να πετύχει την κινητοποίηση των μεγάλων κρατών, ώστε να θεσπιστούν παγκόσμιοι κανόνες ελέγχου των αγορών και να βρεθεί μία νέα ισορροπία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός που παγιώνεται από τα εξευτελιστικά μεροκάματα και την παιδική εργασία του Τρίτου Κόσμου πρέπει να αντιμετωπιστεί με τρόπο που θα ανεβάζει τον μέσο όρο των εργαζομένων προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω.

«Ο πρόεδρος έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει πως η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να βασιστεί στη μείωση των δικαιωμάτων και των μισθών», επισημαίνουν οι συνεργάτες του.

Παραδέχονται, βέβαια, πως για μια μεταβατική περίοδο θα πρέπει να υπάρξουν ελαστικότητες που θα αποτρέψουν την έκρηξη της ανεργίας και την πτώση της παραγωγής.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=25452948

________________________

Δυσνόητα κάπως όλα αυτά...

2 σχόλια:

  1. τέλος οι διακοπές; :):)
    δεν ξέρω.. μια και δε πιστεύω ότι ήταν τόσο κακοί στην πρώτη δημοτικού.. και δε μάθανε το 2-2=0.. μου φαίντονται τραγικά ανακριβή όλα αυτά.. για να είμαι και ευγενικός.. :):)
    την καληνύχτα μου :):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημέρα koulpa!

    17 μέρες "καθαρός" έμεινα, επέστρεψα αλλά ακόμα με το σύνδρομο των διακοπών!

    εκτός από ευγενικός μάλλον είσαι μετριοπαθής, κάτι που εκλείπει γενικώς και ειδικώς εγχωρίως

    ΑπάντησηΔιαγραφή