Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ερχεται το «ψηφιακό σχολείο»

Ψηφιακά βιβλία με animation και videos, γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο και εξοπλισμός των τάξεων με διαδραστικούς πίνακες είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της ψηφιακής διάστασης του Νέου Σχολείου, η παρουσίαση του οποίου έγινε από την υπουργό Παιδείας, παρουσία του Πρωθυπουργού.

Κατά την παρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Επαγγελματικό-Γενικό Λυκείου Μούδρου στη Λήμνο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο στόχος του «ψηφιακού σχολείου» γίνεται πραγματικότητα και δεν αποτελεί μια θεωρητική εξαγγελία για το αύριο και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι το σχολείο με την εφαρμογή της ψηφιακής του διάστασης δεν θα είναι πλέον παθητική κατανάλωση γνώσης, αλλά οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να παράξουν γνώση και να τη μοιραστούν ηλεκτρονικά με μαθητές άλλων σχολείων.
Σημείωσε εξάλλου ότι το «ηλεκτρονικό βιβλίο» μπορεί να είναι τρόπος για να γίνει ένα άλμα μπροστά και να πρωτοπορήσει η χώρα σε αυτό το επίπεδο.
Απευθυνόμενος στους μαθητές της Λήμνου, επισήμανε ότι οσον αφορά την επιμόρφωση των καθηγητών στα νέα μέσα που θα χρειαστεί να εφαρμόσουν, θα μπορούσαν και τα ίδια τα παιδιά που έχουν ως «δεύτερη φύση» τους το θέμα του Διαδικτύου και της ηλεκτρονικής εποχής, να τους επιμορφώσουν.
Εκτίμησε ακόμη ότι το ψηφιακό σχολείο θα βοηθήσει και στην επαγγελματικό προσανατολισμό, καθώς θα μπορούν οι μαθητές να επιλέξουν το επάγγελμα που επιθυμούν, έχοντας λάβει υπ’ όψη περισσότερα δεδομένα.
Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε επίσης ότι το επόμενο στάδιο θα είναι και η προσομοίωση των εξετάσεων με τη χρήση υπολογιστή ώστε οι μαθητές να προετοιμάζονται και να αυτόαξιολογούνται εν όψει των γενικών εξετάσεων, αλλά και κατά τη διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς.
A. Διαμαντοπούλου: Να μη μείνει κανένα παιδί πίσω από την ψηφιακή επανάσταση
Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, τόνισε ότι η ψηφιακή διάσταση του Νέου Σχολείου αλλάζει τα δεδομένα στην εκπαίδευση.

«Η τεχνολογία στο σχολείο είναι όπως το μολύβι, το χαρτί, το βιβλίο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το στοίχημα για το υπουργείο Παιδείας δεν είναι απλώς να έχουν υπολογιστές τα σχολεία, ούτε να γίνεται το μάθημα της πληροφορικής, αλλά η πληροφορική και το διαδίκτυο να αποτελούν εργαλείο για όλα τα μαθήματα και σε όλους τους τρόπους διδασκαλίας.
«Ούτε ένα παιδί δεν πρέπει να μείνει πίσω από τη μεγάλη ψηφιακή επανάσταση που γίνεται σε όλο τον κόσμο», επισήμανε και υπογράμμισε ότι η ψηφιακή διάσταση του Νέου Σχολείου, είναι προϋπόθεση για ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, «όπου κι αν βρίσκονται - στο νησί, στο χωριό, στο βουνό, στη φτωχική γειτονιά του μεγάλου αστικού κέντρου».
Οι βασικοί άξονες
Σύμφωνα με την παρουσίαση της υπουργού Παιδείας και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου κ. Βασίλη Κουλαϊδή, οι πέντε βασικοί άξονες του ψηφιακού σχολείου είναι οι ακόλουθοι:
• Όλα τα βιβλία σε ψηφιακή μορφή και εμπλουτισμένα με πρόσθετο διαδραστικό υλικό (animations, videos, υπερσυνδέσμους, κλπ).
• Ψηφιακή υποστηρικτική διδασκαλία (βιντεοσκοπημένες πρότυπες διδασκαλίες) για τα βασικά μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
• Σχέδια μαθημάτων για κάθε ενότητα όπου εντάσσονται οι νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία.
• Πρόσθετο ψηφιακό υλικό όπως φωτογραφίες, βίντεο, ψηφιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια αντιστοιχισμένο ανά ενότητα μαθημάτων από ψηφιακά αρχεία ΕΡΤ ΓΑΚ, Βιβλιοθήκες, Μουσεία, κλπ).
• Δυνατότητες τοπικής εκπαιδευτικής διαχείρισης της κάθε τάξης (ανταλλαγή εργασιών μεταξύ μαθητών-εκπαιδευτικών, ανακοινώσεις, διαγωνίσματα, βαθμολογίες, απουσίες, κλπ).
Με βάση αυτήν την πλατφόρμα δίνεται πρόσβαση από το σπίτι, στο μεν μαθητή για περαιτέρω εμπέδωση της ύλης και εξάσκηση με τον ιδιαίτερο δικό του ρυθμό, στο δε γονιό για να ενημερώνεται για όλη την πρόοδο και τη σχολική πορεία του παιδιού του. Παράλληλα ο εκπαιδευτικός αποκτά ένα δυναμικό εργαλείο που αναβαθμίζει σημαντικά την καθημερινή του διδασκαλία.
Η βασική πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα το Ψηφιακό Σχολείο είναι η ουσιαστική ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία όλων των μαθημάτων αλλά και στη σχολική ζωή ευρύτερα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα:
• 35% των εκπαιδευτικών δηλώνουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει τις ΤΠΕ για τα μαθήματά τους (μέσος όρος στην Ε.Ε. 74%).
• 31% των εκπαιδευτικών δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία ή σχεδόν καμία εμπειρία στη χρήση των ΤΠΕ (μέσος όρος στην Ε.Ε. 7%).
• 40% των σχολείων έχουν δική τους ιστοσελίδα (εκτιμάται ότι μόλις το 10-15% είναι ενεργές).
• 1, 4% μόλις των εκπαιδευτικών της Α/θμιας και το 3, 7% της Β/θμιας έχουν ενεργή ιστοσελίδα στο ΠΣΔ.
Το ψηφιακό σχολείο υλοποιείται με σειρά δράσεων που οργανώνονται σε πέντε βασικούς άξονες:
1. Ενίσχυση των υποδομών δικτύου και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των σχολείων με στόχο την δημιουργία της ψηφιακής τάξης. Η ψηφιακή τάξη έχει γρήγορη σύνδεση με το διαδίκτυο, είναι εξοπλισμένη με διαδραστικά συστήματα διδασκαλίας (π.χ. διαδραστικοί πίνακες), ενώ ο εκπαιδευτικός και οι μαθητές αλληλεπιδρούν με δυναμικό τρόπο με τη χρήση όλων των σύγχρονων εργαλείων των ΤΠΕ.
2. Πλούσιο, διαδραστικό και αντιστοιχημένο με τα προγράμματα σπουδών ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο (e-books) για όλες τις τάξεις και τα μαθήματα.
3. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην εκπαιδευτική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
4. Ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής διοίκησης της εκπαίδευσης και διαχείρισης εκπαιδευτικών δεδομένων.
5. Οριζόντιες υποστηρικτικές δράσεις.
Αναλυτικότερα, για καθένα από τους παραπάνω άξονες έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς οι ακόλουθες δράσεις:
1. Ψηφιακή τάξη (δίκτυα και εξοπλισμοί)Τα σχολεία προμηθεύονται:
• Συστήματα διαδραστικής διδασκαλίας (διαδραστικοί πίνακες, data-projectors) αρχικά στη Β’ Γυμνασίου (1.250 σχολεία που υπέβαλλαν σχετικό αίτημα τους προηγούμενους μήνες) και στη συνέχεια σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου (Α’, Β’, Γ’) και την Στ’ Δημοτικού σε 1.190 Γυμνάσια (60% του συνόλου) και 5.200 Δημοτικά (85% του συνόλου).
• Φορητό εργαστήριο Η/Υ (15 Η/Υ, 1 Wifi, 30USB memory sticks, Ερμάριο τροχήλατο) για τα 800 ολοήμερα δημοτικά και όλα τα Γυμνάσια.
• 1 Η/Υ (σε 400 σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές).
Παράλληλα 1300 σχολεία σε 57 Δήμους αποκτούν ευρυζωνική σύνδεση μέσω Μητροπολιτικών Αστικών Δικτύων (ΜΑΝ) οπτικών ινών.
2. Ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο (e-books)
• Δημιουργείται δημόσια διαθέσιμη ψηφιακή πλατφόρμα ανοικτού λογισμικού, με δυνατότητες ενεργού εμπλοκής των χρηστών με εργαλεία Web 2.0 στην οποία θα είναι ενσωματωμένα:

3. Επιμόρφωση εκπαιδευτικών
Στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών:
• Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την επιμόρφωση 103.000 εκπαιδευτικών (57.2% του συνόλου) στην διδακτική αξιοποίηση των εργαλείων ΤΠΕ στα μαθήματα ειδικότητας τους και στη χρήση διαδραστικών πινάκων και της ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας.
• Δημιουργείται ειδική e-πλατφόρμα για από απόσταση επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
Ηλεκτρονική διοίκηση της εκπαίδευσης
• Αντικαθίστανται τα διαφορετικά σημερινά βασικά συστήματα καταγραφής δεδομένων του εκπαιδευτικού συστήματος (e-survey, e-school, e-data center, ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διορισμών και προσλήψεων) με ένα ενιαίο διαλειτουργικό σύστημα, στο οποίο θα μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας ανάλογα με το επίπεδο της λειτουργίας του (π.χ. ο γονιός του παιδιού του, ο εκπαιδευτικός της τάξης του, ο σχολικός σύμβουλος των σχολείων που εποπτεύει, κ.ο.κ).
• Αναπτύσσεται ιστοσελίδα σε κάθε σχολείο και αποκεντρωμένη Υπηρεσία του Υπουργείου προκειμένου να αναρτώνται οι αποφάσεις και τα πεπραγμένα τους, στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας.
• Όλα τα σχολεία της χώρας αποκτούν την ηλεκτρονική τους καρτέλα στην οποία θα αναγράφονται πλήρως όλα τα στοιχεία τους (μαθητές, προσωπικό, εξοπλισμός, κλπ).
4. Οριζόντιες υποστηρικτικές δράσεις
• Αναπτύσσεται σύστημα υποστήριξης των σχολείων (helpdesk) σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.
• Προωθείται η αριστεία και η καινοτομία στη χρήση των ΤΠΕ από την εκπαιδευτική κοινότητα (βραβεία, διαγωνισμοί, κλπ).
• Διεξάγονται μικρές έρευνες ανίχνευσης των τεχνικών και παιδαγωγικών προϋποθέσεων για την καλή ένταξη των ΤΠΕ στο σχολείο καθώς και αξιολόγησης πειραματικών και καινοτομικών δράσεων.
• Πιστοποιούνται οι γνώσεις στις ΤΠΕ όλων των μαθητών στη Γ’ Γυμνασίου.
• Αναλαμβάνεται δράση με στόχο την ενημέρωση γονέων, μαθητών, και εκπαιδευτικών για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου (safer internet).
• Η εκπαιδευτική τηλεόραση μετατρέπεται σε multimedia πλατφόρμα συνδεδεμένη με τα σημαντικότερα sites κοινωνικής δικτύωσης που προσφέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα το περιβάλλον για να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν τα δικά τους projects: video, online games, social networking services, blogs, twitter, wiki-based projects.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1878988


________________________

 eλπίζω να μην γίνeι eτσι...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου