Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Ακης και Κυριάκος στη λίστα της Siemens

Ακριβά κοσμήματα και ρολόγια, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεοράσεις και είδη ηλεκτρικού οικιακού εξοπλισμού, κινητά τηλέφωνα, σαμπάνιες ως λουλούδια, κομπολόγια και διάφορα άλλα είδη περιελάμβανε ο περιβόητος λογαριασμός «κέντρο κόστους101.000» που τηρούσε η Γενική Διεύθυνση της Siemens καθ΄ υπόδειξη- και προσωπικό έλεγχοτου Μ. Χριστοφοράκου και από την οποία πληρώνονταν τα δώρα.

Τη σχετική λίστα, στην οποία όμως δεν αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα, παρέδωσε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή ο ειδικός γραμματέας της υπηρεσίας κ. Ι. Καπελέρης και προήλθε από την κατάσχεση εγγράφων που έκανε συνεργείο του ΣΔΟΕ από τα γραφεία της Siemens Ηellas μόλις πριν από λίγες ημέρες. Εντοπίστηκαν όμως ονόματα που είχαν σβηστεί με «μπλάνκο» ή με άγνωστους αποδέκτες δώρων που είτε λειτούργησαν ως «ενδιάμεσοι» πολιτικών προσώπων είτε απλώς εμπίπτουν στην κατηγορία των εταιρικών σχέσεων που διατηρούσε η γερμανική πολυεθνική. Τα ποσά εκκινούν από 50 ευρώ και φτάνουν τις 5.000 ευρώ, ενώ από την αποκρυπτογράφηση που έγινε οι μοναδικές αναφορές σε πρόσωπα που έχουν σχέση με πολιτικούς είναι στον άνθρωπο της φρουράς του πρώην υπουργού του ΠαΣοΚ κ. Α. Τσοχατζόπουλου , κ. Δ. Πατσάκη , και στη θυγατέρα του πρώην πρωθυπουργού κ. Κων.

Μητσοτάκη, κυρία Αικατερίνη Μητσοτάκη , η οποία εμφανίζεται να ταξίδεψε με τζετ μαζί με τον σύζυγό της κ. Απ. Μαυραγάνη, τον Μ. Χριστοφοράκο και άλλα στελέχη της εταιρείας στα Σκόπια στις 3 Ιουνίου 2005.

Είναι ενδεικτικό πάντως της κατάστασης ενώπιον της οποίας έχει βρεθεί το ΣΔΟΕ το γεγονός ότι το υλικό (περί τις 150 κούτες) που κατασχέθηκε από τα γραφεία της Siemens Ηellas στις 19 Φεβρουαρίου 2009 παρουσία υπαλλήλων του Σώματος είχε κρατηθεί από τον πρώην ειδικό ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανό χωρίς να υπάρξει από μέρους της υπηρεσίας καταγραφή, παραλαβή, δέσμευση ή κατάσχεση εγγράφων. «Συμμετείχαμε μόνο ως παρουσίες χωρίς να εισέλθουμε ουσιαστικά στον έλεγχο που διενεργείτο από τους δικαστικούς λειτουργούς, δηλαδή τελούσαμε υπό τις διαταγές των» αναφέρεται ενδεικτικά σε σχετικό έγγραφο των συμμετεχόντων υπαλλήλων του ΣΔΟΕ στον έλεγχο που διεξήχθη στα γραφεία της εταιρείας κκ. Χρ. Αθανασίου, Κ. Παρασκευόπουλου , Ι. Μπότσα και Γερ. Παναγόπουλου . «Συσκευασίες χαρτοκιβωτίων, διάφορα έγγραφα-στοιχεία, για τα οποία δεν λάβαμε γνώση, ούτε συντάξαμε ή υπογράψαμε σχετικά έντυπα παραλαβής της υπηρεσίας μας, παρελήφθησαν από τους δικαστικούς λειτουργούς» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα στην προσπάθεια του ΣΔΟΕ να ερευνήσει το διαβόητο «Κέντρο Κόστους- 101.000», αυτό στάθηκε αδύνατον, όπως επισήμανε ο κ. Καπελέρης, διότι όπως δηλώθηκε εγγράφως από τους εκπροσώπους της Siemens κκ. Αν. Ξυνή και Ν. Συκέλλη, «ο ειδικός ανακριτής κ. Ζαγοριανός και ο εισαγγελέας κ. Νικολόπουλος κατέσχεσαν 150 κιβώτια τα οποία περιείχαν τα πρωτότυπα έγγραφα και στοιχεία» . Ηδη δόθηκε εντολή από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκη προς τον ΣΔΟΕ να ερευνήσει το επίμαχο κατασχεθέν υλικό. Οσον αφορά το «Κέντρο Κόστους» από το οποίο πληρώνονταν τα δώρα που έστελνε ο Χριστοφοράκος, ο κ. Καπελέρης εξήγησε ότι αυτά αποστέλλονταν από την επιχείρηση στις πρώην γραμματείς του άλλοτε διευθύνοντος συμβούλου, κυρίες Αικατερίνη Τσακάλου και Κωνσταντίνα Καλλίρη και ακολούθως είτε παραδίδονταν στον Χριστοφοράκο είτε αποστέλλονταν στα πρόσωπα που εκείνος υπεδείκνυε με τον προσωπικό του οδηγό. Οπως μάλιστα είχε καταθέσει η κυρία Τσακάλου κατά την ένορκη εξέταση που διενήργησε το ΣΔΟΕ «τα δώρα αυτά δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλης αξίας εκτός από την περίπτωση ενός ρολογιού και ενός σετ κοσμημάτων, τα οποία και παρέδωσα στον ίδιο τον Χριστοφοράκο» .

Μάλιστα ο ίδιος φέρεται από την πρώην γραμματέα του να έσβηνε σε «ειδικές περιπτώσεις» (π.χ. πολιτικών προσώπων) τα στοιχεία τους διότι «δεν επιθυμούσε να γίνεται γνωστό τόσο το είδος των δώρωνόσο και τα ονόματα των αποδεκτών στους υπαλλήλους του λογιστηρίου της επιχείρησης» .

Πάντως για τα κόμματα της Αριστεράς η όλη εξέλιξη λαμβάνει πλέον χαρακτήρα «επικοινωνιακού σόου» . Τόσο ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Αθ. Παφίλης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης δήλωναν χθες ότι το μείζον δεν είναι η συζήτηση για τις λίστες με τα δώρα, αλλά «πού πήγαν τα 100 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ως μίζες προς πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους» . Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ στην Εξεταστική Επιτροπή κ. Κ. Αϊβαλιώτης αποχώρησε από αυτήν καταγγέλλοντας «κουκούλωμα της υπόθεσης».

Αλλα στοιχεία που ήλθαν στο φως προέρχονται από το λεγόμενο «Τσακάλου project» που αφορά τη λίστα που είχε στην κατοχή της η πρώην ιδιαιτέρα του Χριστοφοράκου και αφορούσε τα δώρα που έστελνε η εταιρεία. Τα στοιχεία που έφτασαν στα χέρια της Επιτροπής αφορούν τις γνωστές ως τώρα περιπτώσεις του κ. Α. Τσοχατζόπουλου (φωτογραφία αριστερά) και του κ. Κυρ. Μητσοτάκη (φωτογραφία δεξιά). Πρόκειται για δυο φακέλους («Βlue File» και «Red File») οι οποίοι είναι μόλις ένα μικρό μέρος του όλου υλικού η έρευνα του οποίου ακόμη εκκρεμεί. Στον μεν πρώτο αναφέρεται ως όνομα πελάτη του κ. Δ. Πατσάκη από τη φρουρά του κ. Τσοχατζόπουλου για προϊόντα Siemens και Βosch συνολικής αξίας 11.100 ευρώ, ενώ υπάρχει παραγγελία για τον κ. Τσοχατζόπουλο με παραγγελία και όνομα πελάτη «Κασιμάτης Απόστολος» και την ένδειξη «κουδούνι» ύψους 2.880 ευρώ. Επίσης υπάρχουν παλαιότερες παραγγελίες ή τιμολόγια στο όνομα του πρώην υπουργού αξίας 69.000 δραχμών και της θυγατέρας του Αρετής Τσοχατζοπούλου αξίας 802.000 δραχμών. Επίσης υπάρχει χορηγία προς τη Νεολαία ΠαΣοΚ ύψους 15.000 ευρώ και παραγγελία της πρώην συζύγου του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, κυρίας Μαρέβα Μητσοτάκη, για συσκευή Siemens αξίας 498 ευρώ.

Στον δεύτερο φάκελο περιέχονται είκοσι τιμολόγια στο όνομα του κ. Κυρ. Μητσοτάκη για την προμήθεια του τηλεφωνικού κέντρου του πολιτικού του γραφείου. Πρόκειται για ποσά που φτάνουν συνολικά το ύψος των 182.877 ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά ότι «ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας» , καθώς «πρόκειται για τα ίδια ονομαστικά τιμολόγια που αφορούσαν αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού από τη Siemens και τα οποία έχουν εξοφληθεί μέχρι τελευταίου ευρώ». Αλλά και κύκλοι του κ. Τσοχατζόπουλου σχολίαζαν ότι «όπως ο ίδιος έχει δηλώσει ό,τι έχει πάρει το έχει πληρώσει και τα παραστατικά τα έχει στείλει στον αρμόδιο εισαγγελέα».


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=336309&dt=09/06/2010

Ο περίφημος κωδικός «101000» με τα δώρα και τις χορηγίες φαίνεται πως αποκρυπτογραφήθηκε και δείχνει ότι στις «δαπάνες διεύθυνσης» μεταξύ άλλων υπήρχαν τιμολόγια για οικοσκευές και εξοπλισμό γραφείου

Ηδη τα στοιχεία βρίσκονται στα χέρια των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής καθώς και δύο φάκελοι που κατάσχεσε ο εισαγγελέας κ. Ζαγοριανός στην έφοδό του στα γραφεία της Εταιρείας στους οποίους υπάρχουν οι λεγόμενες «ειδικές παραγγελίες».

Από τα στοιχεία αποδεικνύεται μέσω τιμολογίων η αποστολή οικοσκευής αλλά και τηλεφωνικού κέντρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ένα τιμολόγιο έχει εκδοθεί στο όνομα της πρώην συζύγου του Μαρέβας.

Το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρεται συνολικά για τη διετία 2005-2007, σε 22 κωδικούς και τα προϊόντα που του έχουν αποσταλεί, αγγίζουν σε αξία τα 180.000 ευρώ.

Τρεις κωδικοί από το 1998 έως το 1999 αναφέρουν το όνομα του Άκη Τσοχατζόπουλου αλλά και της Αρετής Τσοχατζόπουλου και αφορούν οικοσκευές αξίας σχεδόν 4.000 ευρώ ενώ υπάρχει ακόμα ένας κωδικός με προϊόντα της SIEMENS αξίας σχεδόν 3.000 ευρώ με παραλήπτη πρόσωπο στο πολιτικό γραφείο του Άκη Τσοχατζόπουλου στην οδό Κόμνα Τράκα.

Από το σπάσιμο των κωδικών καταδεικνύεται και η χορηγία στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ το 2003 ύψους 15.000 ευρώ.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=14602949#

__________________________________

Για όποιον καταλαβαίνει, μας δείχνουν τα δωράκια, τα ρουσφετάκια που ελάμβαναν για ότι είχαν ανάγκη οι πολιτικοί!

ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΛΑ!

Κουβέντα για όλα όσα έφτασαν τους πολιτικούς να έχουν το "θάρρος" να ζητήσουν τα δωράκια για όποια ανάγκη είχαν...

Και βλέπουμε σε τι σημείο έφτασαν: ο "φίλος" του Χριστοφοράκου να έχει ειδική τιμή από έμπορο αυτοκινήτων...

Καλά, ο έλεγχος των προσωπικών δεδομένων της φιλιπινέας του Χριστοφοράκου είναι πολύ ψιλά γράμματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου