Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Αναδιάρθρωση - συγχωνεύσεις

Αφορμή η είδηση ΣτΕ: Νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις στο σχέδιο ΠΔ για τα υπουργεία, όπου υπάρχουν παρατηρήσεις σχετικά με τα αντικείμενα των νέων υπουργείων, όπως "δεν συνάδουν με το αντικείμενο και την οργανωτική δομή» των υπουργείων Εσωτερικών και Υποδομών οι αρμοδιότητες πολεοδομικού χαρακτήρα (καθορισμός όρων δόμησης σε ιστορικούς τόπους και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κ.λπ.) που μεταφέρθηκαν σ’ αυτά από τα καταργηθέντα υπουργεία Μακεδονίας-Θράκης και Αιγαίου".

Θέλουν αλήθεια να μειώσουν το πραγματικό μέγεθος των υπουργείων καθώς και άλλων δημοσίων οργανισμών;
Νομίζω ότι γίνεται εύκολα κατανοητό το πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο:
Ένα μεγάλο υπουργείο όπως το (νέο) Οικονομικών έχει [για το παράδειγμα] 3-4 μεγάλες Διευθύνσεις ή Γραμματείες, κάθε μία από αυτές εδρεύει σε 1-2 κτίρια και έχει:
-3-4 διεθύνσεις προσωπικού
-3-4 γραφεία τεχνικών Η/Υ
-3-4 γραφεία συντηρητών
Χρειάζεται δηλαδή αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του κάθε οργανισμού ώστε να συγχωνευθούν τα γραφεία και οι επιτροπές που είναι Χ3 και Χ4...
Και να γραφτεί ότι έγινε ένα πρώτο βήμα με τη κατάργηση αρκετών επιτροπών. Βέβαια πρέπει να φανεί και η απόδοση του μέτρου.

Το παράδειγμα γίνεται ακόμα περισσότερο κατανοητό εάν βάλουμε στο μυαλό μας τους Δήμους της χώρας.
Δεν ξέρω πόσοι ήταν αλλά έγιναν 1000 και τώρα θέλουν να τους κάνουν 350.
Δηλαδή από 1000 γραφεία προσωπικού θα υπάρξουν τώρα 350, το ίδιο για τεχνικούς Η/Υ, γραφεία αυτοκινήτων κλπ κλπ κλπ.
Και χωρίς να χρειάζεται να προσληφθεί κάποιος, πιστεύω ότι μπορούν να στελεχωθούν καλύτερα όσες υπηρεσίες είναι υπο-στελεχωμένες.
Χώρια το ότι κάπου 120,000+ γυναίκες εργαζόμενες στο δημόσιο είναι κοντά στη σύνταξη και, όσο και να καθυστερήσουν να συνταξιοδοτηθούν, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να βρεθούν πόροι για νέες προσλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου