Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Πήρε πίσω την αρχική του κατάθεση ο Π.Καρακώστας

Σε πλήρη αναίρεση της αρχικής του κατάθεσης (προ δεκαημέρου) προέβη κατά τη συμπληρωματική του κατάθεση ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens ο ήδη κατηγορούμενος για δωροδοκίες και διακίνηση μαύρου χρήματος, μηχανικός Παντελεήμων Καρακώστας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καρακώστας ανέγνωσε και κατέθεσε υπόμνημα, με το οποίο αρνείται να καταθέσει, λόγω ακριβώς της ιδιότητας του κατηγορουμένου, ενώ υποστήριξε πως «η τραγική κατάσταση της ψυχικής και σωματικής του υγείας, όταν εξεταζόταν, σε συνδυασμό με τον αιφνιδιασμό του, οδήγησε στην κατάθεση στοιχείων που δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα«. Για τα 400.000 μάρκα που προέρχονταν από τον τροφοδότη λογαριασμό του διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» της Siemens Ηλία Γεωργίου, είχε ισχυριστεί ότι τα έδωσε σε ένα «χοντρό Γερμανό».

Σήμερα όμως, υποστήριξε ότι τα χρήματα ήταν αμοιβή του για δουλειές που έκανε για λογαριασμό του κ. Γεωργίου και της Siemens, ως συντονιστής των επισήμων συμβούλων, που χρησιμοποιήθηκαν από τον ΟΤΕ, ενώ παραδέχεται ότι συναντήθηκε για το σκοπό αυτό και με τον αρμόδιο υπουργό Αναστάσιο Μαντέλη.

«Δεν κατέβαλα χρήματα σε κανέναν πολιτικό, ούτε στέλεχος οποιουδήποτε δημοσίου οργανισμού». ισχυρίζεται στο υπόμνημα και για τα ψέμματα που είπε ότι το έκανε επειδή δεν είχε δηλώσει τα χρήματα αυτά που έφερε στην Εφορία και κινδύνευε να χαρακτηριστεί φοροφυγάς.

Όπως μάλιστα είπε, δεν θεώρησε ότι έκανε κάτι κακό ή παράνομο, γι αυτό και δεν προσπάθησε να κρύψει ή να εξαφανίσει οποιοδήποτε έγγραφο, παρ' ότι είχε το χρόνο και τη δυνατότητα..

Παρά το γεγονός ότι δεν απαντούσε σε ερωτήματα, ο Π. Καρακώστας παραδέχθηκε ότι είναι δικός του ο συγκεκριμένος γραφικός χαρακτήρας στις επιστολές - που του επιδείχθηκαν- προς τον ιδιοκτήτη της Ιntracom Σωκράτη Κόκκαλη, αλλά αρνήθηκε να πει για ποιο λόγο πληρώθηκε για τις υπηρεσίες του αυτές.

Κατά τους βουλευτές, πάντως, προκύπτει αφενός ζήτημα με τη διεθνή ελεγκτική εταιρεία PRICE WATERHOUSE & COOPERS, αφού από τις επιστολές ομολογείται ότι πληρώθηκαν στελέχη της για τους κοστολογικούς ελέγχους των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΤΕ, προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι αυστηρές ρήτρες, κάτι που, άλλωστε, έχουν παραδεχθεί και μάρτυρες της μητρικής Siemens.

Εκτός αυτού, βουλευτές (Δ.Παπαδημούλης, Κ.Τζαβάρας) θεωρούν ότι με την εμπλοκή του Σωκράτη Κόκκαλη από τις επιστολές θα πρέπει τα πρακτικά να αποσταλούν στον εισαγγελέα για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας και για την προγραμματική 8004, που αφορά συμβάσεις του ΟΤΕ [OTEr.AT] Σχετικά άρθρα με την Ιntracom.

Όπως κρίνουν, από το περιεχόμενο των επιστολών προκύπτει ότι ο ίδιος ο συγγραφέας τους παραδέχεται διάπραξη κι άλλων αδικημάτων, όπως παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και συναυτουργία σε απιστία.

Από το κατασχεθέν υλικό προκύπτει, επίσης, από σχέδιο επιστολής προς τον Κόκκαλη, που έχει συντάξει ο δικηγόρος του Καρακώστα, Γεώργιος Φιλιππούσης - όπου τον συμβουλεύει να πει ονόματα την ίδια ώρα που σημειώνει ότι δεν έχουν δοθεί χρήματα της Ιντρακόμ [INRr.AT] Σχετικά άρθρα σε πολιτικούς- ότι ο ίδιος δικηγόρος θα πρέπει να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και ως εκ τούτου θα ζητηθεί να καταθέσει στην εξεταστική.

Αύριο έχει προγραμματιστεί να εξεταστούν οι κ.κ. Γ. Πλάκας, τέως υπεύθυνος ασφαλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και Ανδρέας Ζαχόπουλος, νομικός σύμβουλος του ΟΣΕ ενώ την Πέμπτη ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδάς.

Στα παραλειπόμενα της σημερινής συνεδρίασης, ο τραυματισμός του βουλευτή της ΝΔ Αναστάσιου Νεράνζη, ο οποίος γλίστρισε και έπεσε την ώρα που επιχειρούσε να σηκωθεί από τη θέση του, κι ενώ συζητείτο το ενδεχόμενο κατάθεσης στην επιτροπή του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου