Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Αιχμές Γ. Ζορμπά κατά Γ. Σανιδά για την υπόθεση των ομολόγων

Αιχμές κατά του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά και του εισαγγελέα εφετών Γιώργου Κολιοκώστα άφησε ο τέως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης των Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Γιώργος Ζορμπάς κατά την εννιάωρη κατάθεση του στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση των ομολόγων, ενώ επανέλαβε τα περί συντονισμένης επιχείρησης για την αγορά τοξικών ομολόγων.

«Την ίδια ώρα που μου επέστρεφαν ως μη σύννομα τα πορίσματα μου, υπήρχε επιλεκτική διαρροή τους στο Τύπο. Είχε γνώση των πορισμάτων ακόμα και ο πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ» ανέφερε, ενώ σε άλλο σημείο επεσήμανε: «Μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπήρχε συνειδητή παρακράτηση αποδεικτικών στοιχείων από τους εισαγγελείς που ασχολούνταν με την έρευνα. Υπήρξε συνειδητή προσπάθεια να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια από εισαγγελείς...».

Αναφερόμενος στον κ. Σανιδά, υποστήριξε ότι δεν έδειξε την απαιτούμενη προσοχή και εγρήγορση για τη δέσμευση των λογαριασμών του στελέχους της North Asset Management Γιώργου Παπαμαρκάκη, στα νησιά Κέυμαν.

«Την άνοιξη του 2007, κατά την ενέργεια των πρώτων προανακριτικών πράξεων είχαμε ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών με τη SOSCA, τη βρετανική διωκτική αρχή, η οποία εποπτεύει τη δράση επί μεν των λογαριασμών στα Cayman British Islands. Μας είχαν πει ότι έχουμε τη δυνατότητα να δεσμεύσουμε λογαριασμούς της εταιρείας του κ. Παπαμαρκάκη και περιμένουμε την απάντηση της ελληνικής δικαιοσύνης να κάνει αίτημα δικαστικής συνδρομής», δήλωσε ο κ. Ζορμπάς και πρόσθεσε: «... Επικοινώνησα με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Αλ. Παπαληγούρα και του είπα, σας ενημερώνω διότι διαπιστώνω μια απροθυμία της Εισαγγελίας Εφετών να κάνει αίτημα δικαστικής συνδρομής (...) Μου είπε ο κ. υπουργός ότι το θέμα είναι σοβαρότατο, να απευθυνθείτε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον κ. Σανιδά. Του λέω να πω εκ μέρους σας και μου απάντησε βεβαίως. Απευθύνθηκα στον κ. Σανιδά και η απάντηση του ήταν αρνητική (...) Έμεινε εκεί το θέμα, δεν έγινε αίτημα και ειδοποιήθηκε η SOSCA. Μας είχε πει μάλιστα θα περιμένουμε 40 μέρες να δεσμεύσουμε τους λογαριασμούς Παπαμαρκάκη, του οποίου η προμήθεια ήταν μεγάλη, 19 εκατομμύρια 400 χιλιάδες...»

Ερωτηθείς αν ήταν νόμιμη η ενέργεια του κ. Σανιδά και αν έγινε προσπάθεια συγκάλυψης αποδεικτικών στοιχείων, ο κ. Ζορμπάς παρέπεμψε σε ρήση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Θανάση Κανελόπουλου ότι «το λογικό δεν έχει ανάγκη αποδείξεως», σημειώνοντας ότι «η νομική είναι σοφή επιστήμη αλλά και αφορμή πάσης φύσεως παρανομιών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου, δήλωσε ότι «η δικαιοσύνη όφειλε να έχει περατώσει αυτήν την υπόθεση, της οποίας οι διαστάσεις είτε το θέλαμε είτε δεν το θέλαμε πήραν τη μορφή πολιτικού σκανδάλου», ενώ πρόσθεσε ότι «πολιτικές διαστάσεις εδόθησαν όταν ο χωρίς νόμιμη αρμοδιότητα εισαγγελεύς εφετών απεφάνθη περί του μη σύννομου του πορίσματος μου. Ο πρώτος θόρυβος έγινε τότε και πάλι δεν έδωσα αφορμή να γίνει πολιτικός λόγος. Ξέρετε πότε άλλοτε εδόθη τόνος πολιτικής διαστάσεως στην υπόθεση; Όταν τέσσερις μέρες πριν εμφανιστώ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκηρύχθηκαν εκλογές. Τότε πια ήταν αναγκαίος ο θόρυβος».

Έκανε επίσης λόγο για υψηλού ρίσκου προϊόντα, για συντονισμένες ενέργειες των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ερωτηθείς αν διαπίστωσε από την έρευνα του «διαδρομές μαύρου πολιτικού χρήματος» ,όπως αναφέρει στα πορίσματά του, παρέπεμψε σε αυτά αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είμαι σαφής στο πόρισμα μου».

«Θεωρείτε ότι έγινε προσπάθεια συγκάλυψης της έρευνας γύρω από το θέμα δομημένων ομολόγων; Είτε με την απομάκρυνση σας και με τη διακοπή της έρευνας όσον αφορά τη διαδρομή μαύρου χρήματος;», ρώτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας

«Αντικειμενικώς έμειναν στη μέση οι έρευνες μου. Το λογικώς αυτονόητο δεν έχει ανάγκη αποδείξεως, έλεγε ο Θανάσης Κανελόπουλος», απάντησε ο κ. Ζορμπάς.

Αναφερόμενος στον εποπτικό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος, υποστήριξε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες νομοθετικές προβλέψεις που δεν έτυχαν ατυχώς εφαρμογής εξ αφορμής της αβελτηρίας και του εφησυχασμού των Οργάνων της».

«Δεν πιστεύω ότι η ΤτΕ δεν μπορούσε να κάνει αποτίμηση ή να ερευνήσει ή να μην βάλει μια επιτροπή ή να κάνει μια πραγματογνωμοσύνη από οικονομολόγους ή και με οικονομολόγους της αλλοδαπής αν ομολογούσε το κεντρικό πιστωτικό μας ίδρυμα ότι τελεί εν αδυναμία, που δεν το πιστεύω. Αλλά η απάντηση που δόθηκε και μάλιστα σε πέντε έξι γραμμές δεν πείθει κανέναν (...) Έπρεπε ο καθένας από τους πολλούς οικονομολόγους που συντηρεί η ΤτΕ και δεν είναι τυχαίος ο όρος, να διερωτηθεί σε ποια άραγε πραγματική τιμή μπορούσε να αγορασθεί το εν λόγω παράγωγο προϊόν στο εξωτερικό, στην αγορά. Ποια ήταν η πραγματική τιμή. Από εκεί προκύπτουν οι απαντήσεις. Μέχρι τώρα θα έπρεπε η ελληνική δικαιοσύνη να πιέσει την ΤτΕ να υπολογίσει και να δώσει μια σαφή έκθεση που θα λύνει κάθε προβληματισμόν», ανέφερε.

Επικρίσεις διατύπωσε τέλος ο κ. Ζορμπάς και κατά των δικαστών που καθυστερούν εδώ και τέσσερα χρόνια, όπως είπε, να ολοκληρώσουν τη σχετική έρευνα: «Είναι ευτυχής η δικαιοσύνη σε μια μακάρια ενασχόληση της επί 4 χρόνια».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Γ. Ζορμπάς: Οι εκλογές του 2007 έγιναν εξαιτίας των ομολόγων

Με την υπόθεση των δομημένων ομολόγων συνέδεσε ο Γιώργος Ζορμπάς την αιφνιδιαστική προκήρυξη προώρων εκλογών τον Αύγουστο του 2007. Καταθέτοντας στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή, υπογράμμισε ότι η υπόθεση έλαβε πολιτική διάσταση όταν τέσσερις μέρες πριν εμφανιστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκηρύχθηκαν εκλογές.

Παρέπεμψε τα μέλη της επιτροπής στα τρία πορίσματα που συνέταξε και αφορούσαν στα Ταμεία ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΦΕ. Δεν κατονόμασε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, σημειώνοντας ότι τα πορίσματα βασίζονται σε ενδείξεις και όχι αποδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων. "Εγώ εκθέτω περιστατικά, εκθέτω συμπεριφορές, εκθέτω προσχεδιάσεις ανεπίτρεπτες. Πέραν τούτου ούτε δικαίωμα είχα να κάνω περαιτέρω έρευνα γιατί είχε επιληφθεί ειδικός εφέτης ανακριτής στην ελληνική δικαιοσύνη", σημείωσε. Την ίδια όμως στιγμή, διερωτήθηκε "πόσα έτη χρειάζεται ο ευλογημένος", καυτηριάζοντας τις καθυστερήσεις στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο πρώην εισαγγελέας και πρώην επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος άφησε αιχμές για την παρακράτηση αποδεικτικών στοιχείων από τη Δικαιοσύνη και κυρίως για τον Γιώργο Σανιδά, ο οποίος είχε επιστρέψει τα πορίσματα ως "μη σύννομα". Ο Γ. Ζορμπάς έκανε λόγο για δικονομική αυθαιρεσία, η οποία «είχε καταστεί πλέον μόνιμη συνήθεια για την εισαγγελία».

Υποστήριξε επίσης ότι ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έδειξε εγρήγορση για τη δέσμευση των λογαριασμών που είχε στα νησιά Κέιμαν ο Γιώργος Παπαμαρκάκης, στέλεχος της North Asset Management, που είχε εμπλακεί στην υπόθεση του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ του ΤΕΑΔΥ.

"Κάτω από τα φοινικόδεντρα στήνονταν εταιρείες και εκεί πήγαιναν τα λεφτά", δήλωσε χαρακτηριστικά για τη διαδρομή του χρήματος.

Ο Γ. Ζορμπάς εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι άφησε στη μέση την έρευνα, εξαιτίας της αποπομπής του από την Αρχή και δήλωσε ότι δεν γνωρίζει την τύχη των στοιχείων που άφησε πίσω του.

Σημειώνεται ότι στα τρία πορίσματα αναφέρεται ότι η υπόθεση των δομημένων ομολόγων αποτελούσε συντονισμένη επιχείρηση, από «συγκεκριμένο πολιτικό χώρο». Σύμφωνα με τον Γ. Ζορμπά, υπήρξε προϊόν συνεργασίας αξιωματούχων της κυβέρνησης Καραμανλή με διοικήσεις Ταμείων για την αγορά των «τοξικών» (περισσότερα, εδώ).

ΝΔ: Φούσκα η κατάθεση

"Φούσκα" χαρακτήρισε την κατάθεση του πρώην εισαγγελέα η Νέα Δημοκρατία, δεδομένου ότι δεν κατονόμασε τον πολιτικό χώρο για τον οποίο έγραφε στα πορίσματά του.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=185139

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου