Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

«Σπάει το μέτωπο των διαδηλώσεων», σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο

Η χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση στην Ελλάδα απασχόλησε και το γερμανικό Τύπο, με τους Γερμανούς αρθρογράφους να διαπιστώνουν ότι μετριάζεται το κύμα των απεργιών και η διάθεση των Ελλήνων για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις.

«Απεργία στην Ελλάδα – ακόμη και η βουλή εργάστηκε με προσωπικό ασφαλείας, γιατί οι υπάλληλοι απεργούσαν», «Περισσότερες ώρες δουλειάς με λιγότερη αμοιβή –μετριάζεται το κύμα απεργιών», «Η Ελλάδα κάνει περικοπές, αυξάνει τους φόρους, προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, αλλά η επιτυχία είναι αμφίβολη», «Σπάει το μέτωπο της διαμαρτυρίας και των διαδηλώσεων», είναι μερικοί από από τους σημερινούς τίτλους του γερμανικού Τύπου.

Πιο συγκεκριμένα, «Περισσότερες ώρες δουλειάς με λιγότερη αμοιβή – πέρασε το ασφαλιστικό στην ελληνική βουλή – μετριάζεται το κύμα των απεργιών», τιτλοφορείται το ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «επί ώρες σταμάτησαν οι πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο λιμάνι του Πειραιά, το μετρό, τα λεωφορεία, ακόμη και τα κρατικά νοσοκομεία λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας. Αλλά και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι απήργησαν υπό τις πιέσεις των συνδικάτων τους. Στις διαδηλώσεις στο κέντρο έλαβαν τελικά μέρος πολύ λιγότεροι από άλλες φορές. Φαίνεται ότι η πλειονότητα των Ελλήνων αντιλαμβάνεται πως οι δραστικές περικοπές που επιβάλλει η κυβέρνηση είναι αναπότρεπτες. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις το 70% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι απεργίες δεν έχουν κανένα νόημα και ότι οι περικοπές είναι αναγκαίες».

Ανάλυση της σημερινής κατάστασης στην Ελλάδα φιλοξενεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ακόμη και οι αισιόδοξοι οικονομικοί αναλυτές παραδέχονται ότι οι αναλυτές που ρέπουν στην καταστροφολογία έχουν αρκετά επιχειρήματα για την περίπτωση της Ελλάδας. Το σημαντικότερο: το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους θα στεφθεί με επιτυχία μόνον εάν συνοδευτεί από μια παράλληλη, αλλά σαφή οικονομική ανάπτυξη. Εάν δεν σημειωθεί καμία ανάπτυξη, τότε δεν ωφελούν καθόλου ούτε οι περικοπές, ούτε οι φορολογικές αυξήσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι «οι αισιόδοξοι αναλυτές ελπίζουν ότι οι αλλαγές που προβλέπονται από το κυβερνητικό πρόγραμμα θα απελευθερώσουν την οικονομία και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Οι καταστροφολόγοι όμως επισημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό και τη ναυτιλία και μάλιστα μόνο σε ένα κλάδο της, στα πλοία-κοντέινερ. Επομένως οι όποιες αλλαγές δεν θα επηρεάσουν ουσιαστικά την οικονομική κατάσταση. Επιπλέον ο ελληνικός πληθυσμός πλήττεται σοβαρά από δημογραφική γήρανση».

Για μικρή αναπόκριση στο κάλεσμα των συνδικάτων στην απεργία κάνει λόγο ρεπορτάζ της εφημερίδας Kölner Stadtanzeiger με τίτλο «σπάει το μέτωπο της διαμαρτυρίας – η απεργία βρίσκει μικρή ανταπόκριση».

Όπως αναφέρεται, «το κάλεσμα των συνδικάτων σε απεργίες και κινητοποιήσεις φαίνεται ότι βρίσκει όλο και λιγότερη ανταπόκριση. Η χθεσινή 6η γενική απεργία δείχνει σαφώς πως πολλοί Έλληνες αποστασιοποιούνται και υποχωρούν στα κελεύσματα των περικοπών. Βεβαίως χθες έμειναν πολλές υπηρεσίες κλειστές, δεν λειτούργησαν τα λεωφορεία, το μετρό, οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, το διεθνές αεροδρόμιο, αλλά λειτούργησαν οι τράπεζες, τα εργοστάσια, οι οικοδομές και το λιανεμπόριο. Οι περισσότεροι Έλληνες διαισθάνονται ότι παρά τις διαμαρτυρίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει αταλάντευτη το πρόγραμμα των περικοπών, διότι δεν έχει άλλη επιλογή».

Πηγή: Deutsche Welle

4 σχόλια:

  1. Το πρόβλημα των γερμανών ειδικά, αλλά και όλων των ευρωπαίων, είναι πως αντιμετωπίζουν την Ελλάδα (ακόμα) ως μία ευρωπαική χώρα.
    Σιγά μην ο Έλληνας να ηρέμισε επειδή "κατάλαβε πως τα μέτρα είναι αναγκαία". Επειδή έφυγε για διακοπές ή επειδή τις περιμένει ησύχασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εμείς θέλουμε μαστίγιο και βούρδουλα, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρέπει να γουργουρίσει -κυριολεκτικά- το στομάχι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή