Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Πώς «έφυγαν» 20 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του oμίλου «Ασπίς Πρόνοια»

Κατάθεση - φωτιά πρώην συνεργάτη του μεγαλομετόχου Π. Ψωμιάδη

Τ. Τελλογλου

Ο βασικός μέτοχος των εταιρειών «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ» και «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ» κ. Παύλος Ψωμιάδης είχε δώσει εντολή στον υπεύθυνο πληρωμών της εταιρείας και ανιψιό του να παρακρατάει από την αρχή του 2009 για λογαριασμό του διευθύνοντος συμβούλου, δηλαδή του ίδιου του κ. Ψωμιάδη, το ποσό των 600.000 έως 1.000.000 ευρώ εβδομαδιαίως. Αυτό αναφέρει σε ένορκη κατάθεσή του που έδωσε σε συμβολαιογράφο Αθηνών στις 9 Φεβρουαρίου 2009 ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Π. Ψωμιάδη που δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στην ανάκριση. Στην κατάθεση, που βρίσκεται στην κατοχή της «Κ», ο συνεργάτης του κ. Ψωμιάδη, που είναι και αναλογιστής, αναφέρει ότι ρώτησε τότε τον υπεύθυνο του ταμείου γιατί συμβαίνει αυτό κι εκείνος του απάντησε «ότι κάθε μέρα εμφανίζονται στην Aspis Bank προσωπικές επιταγές του Παύλου Ψωμιάδη προς είσπραξη και εξοφλούνται από τα ταμεία εισπράξεως «των δύο ασφαλιστικών εταιρειών που είχαν κοινό ταμείο».

Ο συνεργάτης του μεγαλομετόχου αναφέρει ακόμη ότι ο Ψωμιάδης δανειζόταν καθημερινά από διάφορους δανειστές «υπέρογκα ποσά, παρέχοντας υψηλά, ελκυστικά επιτόκια της τάξης του 8% - 10%. Τα χρήματα αυτά τα χρησιμοποιούσε για ίδιον ή οικογενειακό όφελος (αγορές ακινήτων, μετοχών, εταιρειών). Οταν έπειτα από λίγο καιρό εμφανίζονταν οι δανειστές για να εισπράξουν τις επιταγές, ο ανιψιός του, με εντολή του Παύλου Ψωμιάδη, αντί να ζητήσει τα χρήματα από τον ίδιο τον μεγαλομέτοχο, μετέφερε ποσά από τα ταμεία και τους λογαριασμούς των «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ» και «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ» στις διάφορες οικογενειακές εταιρείες του Παύλου Ψωμιάδη, όπως «Ασπίς Ομιλος ΕΠΕ», «Ασπίς Κάπιταλ Α. Ε.», «Bryte Ασπίς Πρόνοια Εμπορική» και υπό μορφήν δανεισμού προς αυτές χωρίς καμία έγκριση από τα Δ. Σ. των εταιρειών και χωρίς ποτέ να επιστραφούν τα χρήματα αυτά.

Από τις εταιρείες αυτές, ελεγχόμενες αποκλειστικά από αυτόν και την οικογένειά του... τα ποσά μεταφέρονταν στους προσωπικούς λογαριασμούς του Παύλου Ψωμιάδη. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπεξαιρεθούν από τον μεγαλομέτοχο με τον τρόπο αυτό 20 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο μάρτυρα. Ο πρώην συνεργάτης περιγράφει στην ένορκη εξέτασή του ότι τον Ιούνιο του 2008 έπρεπε να αγοραστούν ακίνητα 15 εκατομμυρίων ευρώ για τα τεχνικά αποθέματα της «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ». Ο συνεταίρος του κ. Ψωμιάδη, Λάμπρος Χριστοφής, απαίτησε να αγοραστούν αυτά τα ακίνητα στη Ρουμανία και όχι στην Ελλάδα. Ο κ. Ψωμιάδης έδωσε εντολή και στάλθηκαν 9 εκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο, όπου μέσω της εταιρείας Xerxis υποτίθεται ότι αγοράστηκαν ακίνητα στη Ρουμανία. Τότε, η ΕΠΕΙΑ κάλεσε τον μάρτυρα και του είπε ότι τα συμβόλαια δεν ήταν νόμιμα γιατί δεν υπήρχαν πιστοποιητικά μεταγραφής των οικοπέδων. Αργότερα, ο Ψωμιάδης συμφώνησε σε συμβούλιο διοικήσεως ότι τα χρήματα είχαν χρησιμοποιηθεί «για έξοδά του στην Κύπρο». Κύκλοι προσκείμενοι στον μεγαλομέτοχο χαρακτήριζαν τα όσα υποστηρίζει ο πρώην συνεργάτης του ανυπόστατα και απέδιδαν τους ισχυρισμούς του σε «προσωπική πικρία».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_27/02/2010_392242

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου