Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010

Κατά των κερδοσκόπων και υπέρ της Ελλάδας στρέφεται ο γαλλικός Τύπος

Επίθεση στους κερδοσκόπους που βάλλουν τη χώρα μας εξαπολύουν οι γαλλικές εφημερίδες, την επομένη της επίσκεψης του Γ.Παπανδρέου στο Παρίσι και λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας την ανάγκη στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Ζακ Λαγκ ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους να δείξουν αλληλεγγύη και να στηρίξουν την ελληνική οικονομία.

«Η Ευρώπη θέλει να σώσει την Ελλάδα από την πτώχευση για να αποφευχθεί η μετάδοση του φαινομένου» γράφει η Figaro, ενώ στο κύριο άρθρο της η Monde εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι «μόλις ένα χρόνο μετά τη διάσωση των τραπεζών με τη διάθεση κολοσσιαίων ποσών και στις δύο ακτές του Ατλαντικού -το 25% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- τα υπερχρεωμένα κράτη δέχονται επίθεση από αυτά ακριβώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Η οικονομική εφημερίδα Les Echos σημειώνει ότι «η ελληνική κρίση απαιτεί από τους Ευρωπαίους να διορθώσουν επειγόντως τις ατέλειες στη ζώνη του ευρώ», τονίζοντας πως η Γερμανία επαναβεβαιώνει «το στρατηγικό συμφέρον της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

«Αυτή η πραγματική ομηρία ενός ολόκληρου λαού και μιας δημοκρατίας από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους κερδοσκόπους, φαίνεται ότι δεν έχει άλλο σκοπό για την ενάρετη Ευρώπη από το να πληρώνουν οι ίδιοι οι όμηροι!» γράφει η Humanite.

Η Liberation υποστηρίζει πως «η ελληνική κρίση, που αποτελεί δραματική προέκταση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αναταραχής, η οποία προκλήθηκε από τους κυνηγούς του τρελού χρήματος, δείχνει την ιστορική ανευθυνότητα των Ευρωπαίων ηγετών, καθώς έχουν επανειλημμένα απορρίψει το αίτημα της συγκρότησης μιάς οικονομικής κυβέρνησης της Ευρώπης».

Η εφημερίδα R&233;publique du Centre επικρίνει επίσης την «επαίσχυντη πρακτική των χρηματοπιστωτικών αγορώνα που κερδοσκοπούν αγρίως» ενώ η Republicain Lorrain τονίζει την ανάγκη μιας «ταχείας και συντονισμένης παρέμβασης των εταίρων της Αθήνας στη ζώνη του ευρώ», για την αντιμετώπιση αυτού του «πανικού».

«Πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα για το καλό του ευρώ, ναι, αλλά πώς;» διερωτάται η Est Republicain, ενώ η Nouvelles Republique σημειώνει ότι «η παρέμβαση του Παρισιού, του Βερολίνου και των Βρυξελλών απομακρύνει τουλάχιστον το φάντασμα μιας παρέμβασης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα ήταν καταστροφή».

«Δείξτε αλληλεγγύη»

«Καλώ τους Ευρωπαίους ηγέτες που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, να δείξουν μία πραγματική αλληλεγγύη και να υποστηρίξουν την Ελλάδα» δήλωσε ο Γάλλος σοσιαλιστής Ζακ Λαγκ, πρώην υπουργός του Φρανσουά Μιτεράν και γνωστός φιλέλληνας, προσθέτοντας και τη δική του φωνή στο γενικότερο αίτημα των ημερών «είναι συμφέρον της Ευρώπης να υποστηριχθεί η Ελλάδα».

«Οι Ευρωπαίοι έχουν μία μοναδική ευκαιρία να αποδείξουν πιο είναι το βαθύτερο νόημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αγάπη για την Ελλάδα, από σεβασμό για τον ελληνικό πολιτισμό αλλά και για την ίδια την Ευρώπη πρέπει να αντιδράσουμε. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι σε δύσκολες στιγμές είναι ικανή να αποκρούσει τις επιθέσεις των κερδοσκόπων» υποστήριξε.

Δικαιολογώντας την προτεραιότητα που, κατά τη γνώμη του, πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την Πορτογαλία και την Ισπανία, είπε ότι η χώρα μας αποτελεί μία «ειδική περίπτωση» για δύο λόγους: Πρώτον, «είναι μία χώρα που κληρονόμησε μία καταστροφική κατάσταση την οποία δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση» και, δεύτερον, «έχει ήδη δεχθεί σφοδρές επιθέσεις από τους κερδοσκόπους».

Αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν «έντιμο πολιτικό που απέδειξε ότι έχει κουράγιο και θάρρος και γι αυτό αξίζει την εκτίμηση, τον σεβασμό και την υποστήριξη».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου