Με την κατάθεση της δημοσιογράφου Αριστέας Μπουγάτσου συνεχίστηκε σήμερα η έρευνα για την υπόθεση Siemens από την αρμόδια εξεταστική επιτροπή.
Ειδικότερα, η δημοσιογράφος κατήγγειλε παράνομες χρηματοδοτήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων από την εταιρεία Siemens από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Έκανε δε ακόμη λόγο για ένα τεράστιο και δαιδαλώδες κύκλωμα που χρησιμοποιούσε η εταιρεία με την αξιοποίηση εταιρειών επικοινωνίας, διαφημιστών, χρηματιστηριακών εταιρειών, δημοσιογράφων, ιδρυμάτων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Ο κ. Χριστοφοράκος, ανέφερε η δημοσιογράφος, συνέχισε αναλαμβάνοντας την εταιρεία μια πρακτική δεκαετιών με πληρωμές υπηρεσιακών παραγόντων και πολιτικών την ίδια περίοδο που υπογράφονταν συμβάσεις με διάφορους οργανισμούς του Δημοσίου.
Όπως επεσήμανε η κ. Μπουγάτσου, τα χρήματα δίνονταν με τη μορφή χορηγιών, προς διαφημιστές, δημοσιογράφους, το Μέγαρο Μουσικής και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Η δημοσιογράφος επικαλέσθηκε καταθέσεις και μαρτυρία του Μιχάλη Χριστοφοράκου στη Γερμανία για ένα εκατομμύριο ευρώ κατατεθειμένο στην Ελβετία, πέραν του ενός εκατομμυρίου μάρκων που παραδέχθηκε ότι πήρε ο Θεόδωρος Τσουκάτος.
Πρόκειται, όπως είπε, για ποσό που κατατέθηκε σε δύο λογαριασμούς των 600.000 και 400.000 ευρώ και τους οποίους ζήτησαν όπως ισχυρίστηκε ο κ. Χριστοφοράκος, στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μείνουν στην Ελβετία, αλλά να τους διαχειριστεί ο κ. Τσουκάτος.
Παράλληλα επικαλέστηκε δική της έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι οι διαχειριστές των μαύρων ταμείων γνωστοποίησαν καταθέσεις την περίοδο 1990-1994 στη λιβεριανή εξωχώρια εταιρεία MAYO που έχει συνδεθεί με «μαύρες χρηματοδοτήσεις» στο κόμμα της ΝΔ και διερωτήθηκε, γιατί ο ανακριτής Νικόλαος Ζαγοριανός, αν και είχε στοιχεία για τους λογαριασμούς του πρώην υπουργού Αναστάσιου Μαντέλη ταυτόχρονα με της λιβεριανής off shore δεν έλεγξε τη δεύτερη υπόθεση.
Η κ. Μπουγάτσου, επικαλούμενη μαρτυρίες στελεχών της Siemens Γερμανίας, τόνισε ότι γνώριζαν εκ των προτέρων τις προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ το 2004 να φέρει νόμο με τον οποίο θα επέτρεπε τον επαναπατρισμό κεφαλαίων έναντι φορολογίας 3% (3259/04) και έτσι μόλις ψηφίστηκε κατατέθηκαν 20,9 εκατ. ευρώ στο κατάστημα της Σοσιετέ Ζενεράλ στην Κηφισιά προκειμένου να γίνονται οι «μαύρες πληρωμές».
«Ακόμη και το 2007 που είχε αρχίσει η διερεύνηση της υπόθεσης πολιτικοί από τα δύο μεγάλα κόμματα, ζητούσαν χρήματα», ανέφερε, επικαλούμενη την κατάθεση Χριστοφοράκου.
Η κατάθεση της κ. Μπουγάτσου θα συνεχιστεί αύριο.
Ωστόσο, ζήτημα ανακύπτει από την αργοπορία της Δικαιοσύνης να αποστείλει στη Βουλή τους πλήρεις φακέλους των δικογραφιών που έχουν σχηματιστεί, αλλά και των στοιχείων των δικογραφιών από τη Γερμανία, με μόνη εξαίρεση την πειθαρχική και ποινική δίωξη κατά του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού.
«Η εικαζόμενη βούληση από πλευράς των λειτουργών της Δικαιοσύνης είναι στη φάση αυτή να παραπέμψει στις καλένδες την υπόθεση», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Σ. Βαλυράκης, ο οποίος πρότεινε, και εγκρίθηκε τελικά, ομόφωνη διαμαρτυρία για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις.
Ο κ. Βαλυράκης υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη και τελευταία προειδοποίηση που κάνει η επιτροπή πριν τη λήψη πειθαρχικών ή και άλλων μέτρων. Ταυτόχρονα απεστάλη επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου