Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του σχ/ν για την επιλογή ηγεσίας στη δικαιοσύνη updated

Ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής η δημόσια διαβούλευση για το σχ/ν του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την «Επιλογή δικαστικών λειτουργών στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης και επαναφορά της αρχής του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων».
Με νεότερη ανακοίνωση το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ενημερώσει για τις τροποποιήσεις που θα γίνουν στο σχέδιο νόμου με αφορμή τα σχόλια και τις απόψεις, όσων συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1775432

ΑΠ: Συνταγματικό το ν/σχ για την επιλογή των ανώτατων στελεχών της Δικαιοσύνης
Συνταγματικό έκρινε ομόφωνα η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (46 δικαστές) το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αλλαγή του τρόπου επιλογής των ηγεσιών των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η επιλογή των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων θα γίνεται μέσω της Βουλής, δηλαδή θα εκφέρει γνώμη η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τους υποψηφίους που θα καλύψουν τις κενές θέσεις των ανωτάτων δικαστηρίων αλλά και πάλι τον τελικό λόγο θα έχει το υπουργικό συμβούλιο.
Παράλληλα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ισοψήφισε (23-23) για το θέμα της υποχρεωτικής ακρόασης των κρινομένων υποψηφίων από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Υπέρ της επαναφοράς του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας τάχθηκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Ως προς το αυτοδιοίκητο, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε, (19 δικαστές τάχθηκαν υπέρ και 22 κατά) ότι η εκλογή του διευθύνοντα (προϊσταμένου) δικαστηρίου πρέπει να γίνεται από την Ολομέλεια του επόμενου βαθμού, δηλαδή ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου θα εκλέγεται από την Ολομέλεια των Εφετών.
Επίσης, η Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην σημερινή συνεδρίασή της τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της επαναφοράς του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων κρίνοντας συνταγματικό το θεσμό αυτό.
Ακόμα, η Ολομέλεια του ΣτΕ πρότεινε να απαλειφθεί από το νομοσχέδιο το κώλυμα εκλογής που προβλέπεται, εφόσον οι υποψήφιοι προς εκλογή δικαστές δεν έχουν ευδόκιμη θητεία.
Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου συμφωνεί με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου επισημαίνοντας ότι έτσι θα επιτευχθούν οι στόχοι της επιλογής της ηγεσίας ώστε να εκλέγονται οι άξιοι και ικανοί με διακομματική συναίνεση. Ακόμη, αναφέρει η Ένωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του αυτοδιοίκητου με ασφαλιστικές όμως δικλίδες.
Εξ’ άλλου, η γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, πριν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, είχε αποφανθεί ότι είναι συνταγματική η ρύθμιση που προβλέπει ότι η Βουλή θα γνωμοδοτεί για τα πρόσωπα που προεπιλέγονται για τις ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων.
Τέλος, υπέρ της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου έχει ταχθεί και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία μέσα στις επόμενες μέρες θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

___________________
Άκουσα στο ραδιόφωνο ότι η διάταξη που ήθελε να περάσει ο Καστανίδης για το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων προσκρούει σε διάταξη που λέει ότι την επιλογή τη κάνει το υπουργικό συμβούλιο... Δηλαδή, με τα όσα ισχύουν σήμερα, μόνο το υπουργικό συμβούλιο μπορεί να εκλέξει τους ανώτατους δικαστικούς ή η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας πηγάζει από την έγκριση της εκτελεστικής - δεν έπρεπε να είναι ανεξάρτητες;
Αλλά μάλλον αυτό είναι το πνεύμα του νόμου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου