Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Πιθανή η κατ' αντιπαράσταση εξέταση Αγγέλου και Δούκα για το Βατοπεδι

Το ενδεχόμενο της κατ' αντιπαράσταση εξέτασης του Γιάννη Αγγέλου και του Πέτρου Δούκα, μελετά η Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπαίδι και τη λίμνη Βισθωνίδα, καθώς με την κατάθεσή του, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή, διαφοροποιήθηκε έντονα από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών.

Μάλιστα, ο κ. Αγγέλου αποποιήθηκε την ιδιότητα του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή, περιοριζόμενος στο ρόλο του «συνεργάτη», ενώ δήλωσε πως δεν είχε καμία πνευματική σχέση με το Βατοπαίδι -δήλωση που εκλαμβάνεται ως αναφορά στον Θ.Ρουσόπουλο, ο οποίος θα καταθέσει στην Επιτροπή σήμερα.

Στην κατάθεσή του, ο κ. Αγγέλου διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι ο Κ. Καραμανλής δεν είχε ενημερωθεί για την επιστολή του νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη για την εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς «ο πρωθυπουργός δεν ενημερωνόταν για τις επιστολές».

Ο κ. Αγγέλου απέρριψε, στην κατάθεσή του, όσες νύξεις υπήρξαν σε προηγούμενες καταθέσεις, περί ενδεχόμενης στενής επικοινωνίας του με τους μοναχούς του Βατοπαιδίου για την υπόθεση της Βισθωνίδας, αναφέροντας πως, ούτε το επίπεδο της οικειότητας που είχε μαζί τους επέτρεπε να του απευθύνονται στον ενικό, ούτε θυμόταν ο ίδιος να είχε δώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου στους γέροντες.

Όπως είπε, με την ιδιότητα του «συνεργάτη» απευθύνθηκε τον Ιούλιο του 2004 στον Πέτρο Δούκα, προκειμένου να τον ενημερώσει για την αποδοχή μιας επιστολής διαμαρτυρίας των φορέων της Ξάνθης κατά της Μονής Βατοπαιδίου - μιας επιστολής που, όπως είπε, διάβασε στα πρόχειρα χωρίς να την καταλάβει και που απλώς «διαβίβασε» τηλεφωνικά στον Πέτρο Δούκα.

Στο σημείο αυτό, η κατάθεση του κ. Αγγέλου διαφοροποιείται σημαντικά από εκείνη του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, ο οποίος είχε αναφέρει πως έλαβε γνώση για την υπόθεση του Βατοπαιδίου τον Ιούνιο του 2004 από τον κ. Αγγέλου, ο οποίος μάλιστα του είχε ζητήσει να την εξετάσει «κατά προτεραιότητα». Ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου διέψευσε σαφώς την τελευταία αναφορά, ενώ «διόρθωσε» την κατάθεση του κ. Δούκα, επιμένοντας πως το τηλεφώνημά του ακολούθησε την αποδοχή από πλευράς του υφυπουργού, των υπουργικών αποφάσεων Δρυ και Φωτιάδη υπέρ της Μονής. «Μην ξεχνάτε ότι έχουν περάσει και έξι χρόνια» δικαιολογήθηκε για λογαριασμό του κ. Δούκα ο κ. Αγγέλου.

Η ουσιαστική αυτή διαφοροποίηση, που αφαιρεί από το πρωθυπουργικό γραφείο τις όποιες υποψίες ότι ήταν ενήμερο της υπόθεσης και πως μάλιστα συνιστούσε και ταχεία διεκπεραίωσή της, δεν πέρασε βεβαίως απαρατήρητη, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Τσούκαλη να ζητά κατ' αντιπαράσταση εξέταση των δύο ανδρών, τον Νίκο Δένδια να αντιδρά για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας («το μέσο δεν προσφέρει τίποτα, οποιοσδήποτε μπορεί να καταλήξει στα όποια συμπεράσματα») και τον Θ. Πλεύρη (ΛΑΟΣ) να λέει πως «δεν χρειάζεται μια τέτοια διαδικασία, αφού τα συμπεράσματα έχουν εξαχθεί». Το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου.

Στους υπουργούς οι επιστολές

Έντονο ενδιαφέρον παρουσίασε ωστόσο για τους βουλευτές της Εξεταστικής και η αντιμετώπιση της επιστολής Ψωμιάδη εκ μέρους του πρωθυπουργικού γραφείου, καθώς ο κ. Αγγέλου ανέφερε ότι το γραφείο δεν θεώρησε απαραίτητο να ενημερώσει τον πρωθυπουργό γι' αυτήν, ούτε να απαντήσει και στον κ. Ψωμιάδη.

«Με βάση τους κανόνες που είχαμε βάλει για την λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου, δεν οφείλετο να γίνει καμία ενέργεια από πλευράς μας, δεδομένου ότι όλοι οι αρμόδιοι είχαν ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη επιστολή, αφού ήταν αποδέκτες» ανέφερε ο κ. Αγγέλου, διαβεβαιώνοντας σε κάθε περίπτωση, πως δεν χειρίστηκε ο ίδιος προσωπικά την επιστολή. «Το γραφείο πρωθυπουργού δεν έμπαινε ποτέ στην ουσία των θεμάτων των επιστολών. Δεν είχε τέτοιο ρόλο και τέτοια αρμοδιότητα. Πήγαινε στους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς. Και στην περίπτωση αυτή, αποδέκτες της επιστολής του νομάρχη ήταν το μισό υπουργικό συμβούλιο».

«Με συγχωρείτε, αλλά στην υπόθεση του κ. Παυλίδη, πήρατε τον κ. Παυλίδη εσείς ο ίδιος, τον ενημερώσατε για μια υπόθεση που ωχριά μπροστά σ’ αυτήν» αντέδρασε ο Ν. Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ). «Αυτό είναι άσχετο» απάντησε ο μάρτυς. «Όταν υπάρχει αλληλογραφία σας εξήγησα τι γίνεται».

Κατάθεση Αλογοσκούφη

Στην δική του, σύντομη κατάθεση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, επεσήμανε πως η αρμοδιότητα χειρισμού της υπόθεσης της Βισθωνίδας, ανήκε αποκλειστικά τον υφυπουργό του. «Όταν κάποιος υφυπουργός έχει αποκλειστική αρμοδιότητα σε ένα ζήτημα ενεργεί ως υπουργός χωρίς γνώση του υπουργού» ανέφερε. «Ό,τι έμαθα για την υπόθεση, το έμαθα από τότε που έλαβε δημοσιότητα. Μου απευθύνθηκαν δύο επιστολές, μία από τον τότε εκτελούντα χρέη Ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου με την οποία μου πρότεινε να αντιστραφούν όλες οι ανταλλαγές. Παρέπεμψα αυτή την επιστολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Επίσης, από την προηγούμενη Εξεταστική, μου ζητήθηκε να στείλω κάποια έγγραφα στην Επιτροπή και μερίμνησα να σταλούν. Άλλη σχέση με αυτήν την υπόθεση δεν είχα».

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δ. Τσιρώνη, εάν ως προϊστάμενος της ΚΕΔ είχε ενημερωθεί για τις ανταλλαγές που εκείνη διενήργησε - και ιδίως για το ολυμπιακό ακίνητο - ο κος Αλογοσκούφης απάντησε αρνητικά:

«Όπως ξέρετε, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εποπτεύει δεκάδες νομικά πρόσωπα και δεκάδες ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου. Η εποπτεία αυτή δεν έχει την έννοια της υποκατάστασης των διοικήσεων. Όπως ξέρετε λειτουργεί η εταιρική διακυβέρνηση. Πρόκειται για ανώνυμες εταιρείες και η διοίκηση ανέλαβε τις ευθύνες. Το αν θα ενημέρωνε ή δεν θα ενημέρωνε τον υπουργό ο οποίος δεν είχε αρμοδιότητα, αυτό είναι κάτι που θα το έκριναν οι ίδιοι» ανέφερε ο κος Αλογοσκούφης.

Κατάθεση Βουλγαράκη

Στην Επιτροπή κατέθεσε και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος προσκόμισε έγγραφα του υπουργείου Πολιτισμού, υπογεγραμμένα από τον νυν υπουργό, τα οποία κατά την γνώμη του τεκμηριώνουν τη μη ένταξη του δάσους της Ουρανούπολης σε οιαδήποτε αρχαιολογική προστασία.

Απαντώντας εμμέσως στην κατάθεση, στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή, του προϊσταμένου της αρμόδιας Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κου Ταβλάκη, ο κος Βουλγαράκης τόνισε πως και ο ίδιος ο αρχαιολόγος, σε προηγούμενο έγγραφό του είχε θεωρήσει ως μόνα αρχαιολογικά μνημεία, περιοχές που δεν συμπεριελήφθησαν στις ανταλλαγές.

Αργότερα, όπως υποστήριξε ο πρώην υπουργός, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απέρριψε τις αξιώσεις του, να αναγνωρισθεί ως αρχαιολογικός χώρος μια περιοχή 350.000 στρεμμάτων, με βάση νόμο του 1965.

Ακόμα κι έτσι ωστόσο, ο ίδιος προσκόμισε διαβεβαίωση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Πολιτισμού, ότι «δεν προβλέπεται διαδικασία γνωμάτευσης συλλογικού ή ατομικού οργάνου του ΥΠΠΟ προ της μεταβιβάσεως ακινήτου εντός αρχαιολογικού χώρου» και πως η έγκριση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, επιβάλλεται μονάχα σε περίπτωση επέμβασης στα ακίνητα ή μνημεία και στο περιβάλλον - σε περίπτωση αλλαγής χρήσης τους.

«Λέει, λοιπόν, η υπηρεσία, ότι εδώ δεν χρειάζεται να γνωματεύσουμε και δεν υπάρχει κανένα θέμα, από τη στιγμή που δεν έγινε αλλαγή χρήσης» τόνισε ο κ. Βουλγαράκης.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κατέθεσε επίσης στα πρακτικά, αντίγραφο της περιουσίας του από τον έλεγχο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών από το 2000 και εντεύθεν, καθώς και αντίγραφο από το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, «όπου φαίνεται ότι όλες οι αμοιβές, τις οποίες πήρε η σύζυγός μου ως συμβολαιογράφος, μεταβιβάστηκαν εξ ολοκλήρου στα Ταμεία Νομικών και Ταμεία Συμβολαιογράφων, χωρίς να υπάρχει καμία άλλη κίνηση κανενός αλληλόχρεου λογαριασμού».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Βατοπέδι: Καταθέσεις Αγγέλου, Βουλγαράκη, Αλογοσκούφη


Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας κατέθεσε ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Αγγέλου, ο οποίος διαφοροποιήθηκε σημαντικά από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα.

Για το λόγο αυτό η επιτροπή διερευνά το ενδεχόμενο της κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης των κ.κ. Αγγέλου και Δούκα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αγγέλου απέρριψε τα περί ενδεχόμενης στενής επικοινωνίας του με τους μοναχούς του Βατοπεδίου για την υπόθεση της Βισθωνίδας, υποστηρίζοντας πως, ούτε το επίπεδο της οικειότητας που είχε μαζί τους επέτρεπε να του απευθύνονται στον ενικό, ούτε θυμόταν να είχε δώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου στους γέροντες.

Ο κ. Αγγέλου αποποιήθηκε δε την ιδιότητα του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή, περιοριζόμενος στο ρόλο του «συνεργάτη».

Με την ιδιότητα αυτή, όπως είπε, απευθύνθηκε τον Ιούλιο του 2004 στον Πέτρο Δούκα, προκειμένου να τον ενημερώσει για την αποδοχή μιας επιστολής διαμαρτυρίας των φορέων της Ξάνθης κατά της Μονής Βατοπεδίου - μιας επιστολής που, όπως ανέφερε, διάβασε στα πρόχειρα χωρίς να την καταλάβει και που απλώς «διαβίβασε» τηλεφωνικά στον Πέτρο Δούκα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Δούκας είχε αναφέρει πως ενημερώθηκε για την υπόθεση του Βατοπεδίου τον Ιούνιο του 2004 από τον κ. Αγγέλου, ο οποίος μάλιστα, όπως υποστήριξε, του είχε ζητήσει να την εξετάσει «κατά προτεραιότητα».

Ο κ. Αγγέλου επέμεινε πως το τηλεφώνημά του ακολούθησε την αποδοχή από πλευράς του υφυπουργού, των υπουργικών αποφάσεων Δρυ και Φωτιάδη υπέρ της Μονής.

Παράλληλα, ο κ. Αγγέλου διαβεβαίωσε την Επιτροπή, ότι ο Κ. Καραμανλής δεν είχε ενημερωθεί για την επιστολή του νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη για την εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς «ο Πρωθυπουργός δεν ενημερωνόταν για τις επιστολές».

Γ. Αλογοσκούφης: Ό,τι έμαθα για την υπόθεση, το έμαθα από τότε που έλαβε δημοσιότητα

Από την πλευρά του, στην κατάθεσή του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, επεσήμανε πως η αρμοδιότητα χειρισμού της υπόθεσης της Βισθωνίδας, ανήκε αποκλειστικά τον υφυπουργό του. «Όταν κάποιος υφυπουργός έχει αποκλειστική αρμοδιότητα σε ένα ζήτημα ενεργεί ως υπουργός χωρίς γνώση του υπουργού» σημείωσε.

«Ό,τι έμαθα για την υπόθεση, το έμαθα από τότε που έλαβε δημοσιότητα. Μου απευθύνθηκαν δύο επιστολές, μία από τον τότε εκτελούντα χρέη Ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου με την οποία μου πρότεινε να αντιστραφούν όλες οι ανταλλαγές. Παρέπεμψα αυτή την επιστολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Επίσης, από την προηγούμενη Εξεταστική, μου ζητήθηκε να στείλω κάποια έγγραφα στην Επιτροπή και μερίμνησα να σταλούν. Άλλη σχέση με αυτήν την υπόθεση δεν είχα», πρόσθεσε.

Εγγραφα του ΥΠΠΟ προσκόμισε ο Γ. Βουλγαράκης

Εγγραφα του υπουργείου Πολιτισμού, υπογεγραμμένα από τον νυν υπουργό, τα οποία κατά την γνώμη του τεκμηριώνουν τη μη ένταξη του δάσους της Ουρανούπολης σε οιαδήποτε αρχαιολογική προστασία, προσκόμισε στην Εξεταστική Επιτροπή ο Γιώργος Βουλγαράκης.

Απαντώντας εμμέσως στην κατάθεση του προϊσταμένου της αρμόδιας Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κ. Ταβλάκη, στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή, ο κ. Βουλγαράκης υποστήριξε ότι και ο ίδιος ο αρχαιολόγος, σε προηγούμενο έγγραφό του είχε θεωρήσει ως μόνα αρχαιολογικά μνημεία, περιοχές που δεν συμπεριελήφθησαν στις ανταλλαγές.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, αργότερα, το ΚΑΣ απέρριψε τις αξιώσεις του, να αναγνωρισθεί ως αρχαιολογικός χώρος μια περιοχή 350.000 στρεμμάτων, με βάση νόμο του 1965.

Προσκόμισε δε διαβεβαίωση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Πολιτισμού, ότι «δεν προβλέπεται διαδικασία γνωμάτευσης συλλογικού ή ατομικού οργάνου του ΥΠΠΟ προ της μεταβιβάσεως ακινήτου εντός αρχαιολογικού χώρου» και πως η έγκριση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, επιβάλλεται μόνο σε περίπτωση επέμβασης στα ακίνητα ή μνημεία και στο περιβάλλον - σε περίπτωση αλλαγής χρήσης τους.

Κατέθεσε ακόμη στα πρακτικά, αντίγραφο της περιουσίας του από τον έλεγχο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών από το 2000 και εντεύθεν, καθώς και αντίγραφο από το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, «όπου φαίνεται ότι όλες οι αμοιβές, τις οποίες πήρε η σύζυγός του ως συμβολαιογράφος, μεταβιβάστηκαν εξ ολοκλήρου στα Ταμεία Νομικών και Ταμεία Συμβολαιογράφων, χωρίς να υπάρχει καμία άλλη κίνηση κανενός αλληλόχρεου λογαριασμού».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου