Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Στ.Μαντέλη: Υπουργοί της ΝΔ πίσω από τις ανταλλαγές με τη Μονή

Η ανταλλαγή των εκτάσεων με τη Μονή Βατοπεδίου ήταν κεντρική πολιτική απόφαση, για την εφαρμογή της οποίας γίνονταν συνεχείς παρεμβάσεις υπουργών, υποστήριξε κατά την απολογία της στην ειδική ανακρίτρια, η πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνα Μαντέλη, «φωτογραφίζοντας» συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα ως εμπλεκόμενα στις εν λόγω παρεμβάσεις.

Στο πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα που παρέδωσε στην ανακρίτρια, η κ. Μαντέλη αναφέρεται συγκεκριμένα στους τότε υπουργούς Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο, Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ.Μπασιάκο, και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ.Κοντό, καθώς και στο διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τέως πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή, Γ. Αγγέλλου, υποστηρίζοντας ότι «αν δεν υπήρχαν αυτές οι παρεμβάσεις, δεν θα ολοκληρωνόταν η ανταλλαγή τόσο σύντομα, ή δεν θα γινόταν καθόλου».

Σύμφωνα με την ίδια, ο μοναχός Αρσένιος της Μονής Βατοπεδίου την είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά το 2003 για να την ενημερώσει περί των διεκδικήσεων της Μονής σε παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας, ενώ όπως διευκρίνισε, η εν λόγω επίσκεψη είχε γίνει κατόπιν προσωπικού τηλεφωνήματος του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος της είχε αναφέρει ότι «θα την επισκεφθεί ο μοναχός για ένα θέμα».

Η Σταματίνα Μαντέλη που κατηγορείται για απλή συνέργεια σε απιστία σε βάρος του δημοσίου, απλή συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση και για υπεξαγωγή εγγράφων σε βαθμό κακουργήματος, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι είχε δεχθεί εντονότατες πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα, για να ολοκληρωθεί σύντομα όλη η διαδικασία των ανταλλαγών.

Μετά την απολογία της ενώπιον της εφέτη ειδικής ανακρίτριας Ειρήνης Καλού, η κ. Μαντέλη αφέθηκε ελεύθερη με την επιβολή των περιοριστικών όρων της χρηματικής εγγύησης ύψους 100.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου