Τρίτη, 11 Μαΐου 2010

Siemens: Ελεγχο σε βάθος εικοσαετίας ζητά η εξεταστική

Αυστηρό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων όσων βουλευτών ή μη, διετέλεσαν υπουργοί ή υφυπουργοί κατά την τελευταία εικοσαετία, στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης ή Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών και συνεβλήθησαν με τη Siemens ζητά η αρμόδια εξεταστική επιτροπή.

Ο έλεγχος αφορά και τα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης, διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης και παραλαβής που εμπλέκονταν στην ανάθεση προμηθειών στον ΟΤΕ, στον ΟΣΕ και στο C4I.

Τον έλεγχο θα διεξάγει επιτροπή αποτελούμενη από δύο ανώτερους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έναν εμπειρογνώμονα της αρχής κατά του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος και έναν ορκωτό λογιστή του επιτελείου ελέγχου των «πόθεν έσχες» των βουλευτών.

Η πρόταση προβλέπει ακόμη το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των προσώπων αυτών, αλλά και των μελών των οικογενειών τους, καθώς και την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ότι οι ίδιοι ή μέλη των οικογενειών τους μετείχαν ή μετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες, ενώ θα προταθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς νομοθετική κάλυψη να χαρακτηρισθεί ως ιδιώνυμο αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα αν η δήλωση αυτή αποδειχθεί ψευδής.

Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, θα ζητηθεί από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ερευνήσει τις συναλλαγές και τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει χρηματιστές και επιχειρηματίες στην υπόθεση Siemens που συνήργησαν εξυπηρετώντας το Μιχάλη Χριστοφοράκο να φέρνει χρήματα στην Ελλάδα, προκειμένου να πραγματοποιεί τις παράνομες πληρωμές πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Προτείνεται δε να χαρακτηριστούν ως ιδιώνυμο αδίκημα παρόμοιες δραστηριότητες χρηματιστών και επιχειρηματιών εκτός του αντικειμένου τους για την διακίνηση «μαύρου» ή «βρώμικου» χρήματος εδώ ή στο εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, η εξεταστική επιτροπή θα ζητήσει παράταση των εργασιών της ως τα τέλη Ιουνίου, ενώ όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Σήφης Βαλυράκης, ζητούμενο είναι η συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και λειτουργιών, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαλυράκης, μετά από εργασίες τριών μηνών, 44 συνεδριάσεις και 65 μάρτυρες, μπορεί να διαγνωσθούν «ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων και δη μελών κυβερνήσεων και πριν και μετά το 2004».

Κατάθεση Ευ. Μαλέσιου

Ενώπιον τη εξεταστικής επιτροπής κατέθεσε ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Ευάγγελος Μαλέσιος.

Ο κ. Μαλέσιος απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη τον Απρίλιο του 2003, ένα μήνα μετά την υπογραφή της σύμβασης για το σύστημα ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων C4I, μετά από δημοσιεύματα για προσωπικές σχέσεις και φιλοξενία του στο σπίτι του επιχειρηματία Αθανάσιου Αθανασούλη, ιδιοκτήτη της ALTEC, υπεργολάβου της SAIC που ήταν ανάδοχος του C4I.

Όπως κατέθεσε, η επιτροπή στην οποία προΐστατο δεν είχε καμία αρμοδιότητα στις διαπραγματεύσεις για το C4I και το πρακτικό της επιτροπής διαπραγμάτευσης ούτε καν ήρθε στην επιτροπή αυτή.

Διέψευσε επίσης ότι γνώριζε ήδη, αφότου άρχισε να φιλοξενείται στο διαμέρισμα του επιχειρηματία το καλοκαίρι του 2002, ότι ήταν υπεργολάβος της ενδιαφερόμενης τότε για αναδοχή του συστήματος ασφαλείας SAIC. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, αν και στη συνέχεια το έμαθε, θεώρησε λάθος του ότι συμμετείχε στο ΚΥΣΕΑ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

_______________________________________

ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου