Τρίτη, 11 Μαΐου 2010

Handelsblatt: «Πού κρύβεται ο Κ. Καραμανλής;»

Δημοσίευμα με τίτλο «Ο πρωθυπουργός που ευθύνεται για το φαλίρισμα της Ελλάδας κρύβεται» φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt του Ντίσελντορφ, αναφερόμενη στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «ο κ. Καραμανλής προσήλθε έγκαιρα στην ολομέλεια της βουλής κατά την έγκριση των νέων περικοπών με ονομαστική ψηφοφορία. Ο πρώην πρωθυπουργός προτίμησε τα τελευταία έδρανα της βουλής και όταν ακούστηκε το όνομά του σήκωσε το χέρι του και ψήφισε όχι στο πακέτο. Ο άνθρωπος που οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού ψήφισε κατά των δισεκατομμυρίων, με τα οποία προσπαθεί η Ε.Ε. και το ΔΝΤ να σώσει τη χώρα του».

Δημοσίευμα με τίτλο «Ο πρωθυπουργός που ευθύνεται για το φαλίρισμα της Ελλάδας κρύβεται» φιλοξενεί γερμανική εφημερίδα, αναφερόμενη στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

«Πού είναι ο Κώστας Καραμανλής; Ο πρώην πρωθυπουργός που οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού κρύβεται. Στο κοινοβούλιο δεν εμφανίζεται συχνά και όταν εμφανίζεται ψηφίζει όχι», σημειώνει στην ανταπόκρισή του ο Γκερντ Χέλερ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt του Ντίσελντορφ.

«Από τότε που ηττήθηκε, πριν από επτά μήνες, ο πρώην πρωθυπουργός δεν πήρε τον λόγο ούτε μία φορά στη βουλή. Κρατάει ακόμη ένα γραφείο στους Αμπελοκήπους, μερικές φορές κάνει την εμφάνισή του στο Κολωνάκι, όταν επισκέπτεται το γυμναστήριο με τη συνοδεία σωματοφυλάκων, κάνει εκδρομές στις Άλπεις, στην Τοσκάνη, στη Βενετία και επισκέπτεται τακτικά το Ολυμπιακό Στάδιο, όταν παίζει ο Παναθηναϊκός. Από τότε που έπαψε να είναι πρωθυπουργός και δεν έχει υποχρεώσεις ο κ. Καραμανλής φαίνεται να απολαμβάνει τη ζωή. Πολλοί νόμιζαν πως θα συνεχίσει να λαμβάνει μέρος στα κοινά, στο κόμμα του πολλοί δεν καταλαβαίνουν γιατί σιωπά», αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Καταλήγοντας ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «ο κ. Καραμανλής προσήλθε έγκαιρα στην ολομέλεια της βουλής κατά την έγκριση των νέων περικοπών με ονομαστική ψηφοφορία. Ο πρώην πρωθυπουργός προτίμησε τα τελευταία έδρανα της βουλής και όταν ακούστηκε το όνομά του σήκωσε το χέρι του και ψήφισε όχι στο πακέτο. Ο άνθρωπος που οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού ψήφισε κατά των δισεκατομμυρίων, με τα οποία προσπαθεί η ΕΕ και το ΔΝΤ να σώσει τη χώρα του».

Δημοσίευμα για την Ελλάδα φιλοξενεί και Frankfurter Rundschau, σημειώνοντας ότι «η κρίση αγγίζει και τον τουρισμό».

«Μόνον τις πρώτες 24 ώρες μετά τις ταραχές και το θάνατο των τριών εργαζόμενων ματαιώθηκαν σε 28 αθηναϊκά ξενοδοχεία 5.800 κρατήσεις. Ιδιαίτερα επλήγησαν οι τουριστικές περιοχές, όπου γίνονται αυτή την εποχή διεθνή συνέδρια και συμπόσια: μόνον στην Αθήνα ματαιώθηκαν 21, στην Κρήτη 13, η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Εξάλλου τα υπουργεία Εξωτερικών πέντε χωρών, ανάμεσά τους και της Γερμανίας, συμβουλεύουν τους τουρίστες να αποφεύγουν τις περιοχές όπου γίνονται διαδηλώσεις», γράφει η εφημερίδα.

Την ανησυχία της για την μετά το πακέτο εποχή εκφράζει η γαλλική Liberation. «Πώς θα εξομαλυνθούν οι σοβαρές διαρθρωτικές διαφορές μεταξύ των διαφορετικών εθνικών οικονομιών, όπως π.χ. της Γερμανίας και της Ελλάδας; Είναι διατεθειμένοι οι 27 να αποδεχθούν τη συρρίκνωση της εθνικής τους κυριαρχίας για να συντονιστεί η ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών και η δημοσιονομική πειθαρχία; Εάν δεν είναι διατεθειμένοι για κάτι τέτοιο, τότε το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης λειτουργεί μόνον σαν ένεση μορφίνης, όπως αποδέχθηκε ήδη και το ΔΝΤ», σχολιάζει η εφημερίδα.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου