Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Αντιδράσεις προκαλεί ρύθμιση που δίνει «υπερ-αρμοδιότητες» στον πρωθυπουργό

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε στη Βουλή ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον πρωθυπουργό για απευθείας αναθέσεις συγκεκριμένων υπηρεσιών ή μελετών σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα γύρω από «θέματα κατεπείγοντος και μείζονος για το εθνικό συμφέρον σημασίας».

Η διάταξη-προσθήκη στο νομοσχέδιο για την επιλογή προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση δίνει στον πρωθυπουργό δυνατότητα να συνιστά επιτροπές και ομάδες εργασίας για θέματα όπως οργάνωσης και στρατηγικού σχεδιασμού, θέματα δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά, καθώς και θέματα θεσμών και νομιμότητας του δημόσιου βίου.

Η αμοιβή των παραπάνω ορίζεται με κοινή απόφαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος τησε την απόσυρση της σχετικής διάταξης που είναι στα όρια, όπως είπε, της συνταγματικής δυνατότητας και έχει στόχο να παρακαμφθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. «Δεν είναι δυνατό να δίνονται εξουσίες στο πρωθυπουργό, ως να είναι ο αυτοκράτορας του Βαλκανικού Νότου», συμπλήρωσε.

Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Υποδομών Δημήτρη Ρέππα που κατηγόρησε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ για λαϊκισμό και ανευθυνότητα. Όπως υπογράμμισε ο κ. Ρέππας, ο πρωθυπουργός ασφαλώς και μπορεί να ζητά τη γνώμη εμπειρογνωμόνων υπό το πνεύμα της διαφάνειας και κάτω από άψογες διαδικασίες.

Και ο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής τόνισε ότι «η ρύθμιση δεν έχει σε καμία περίπτωση σχέση με μυστικισμό ή με κανένα πέπλο αδιαφάνειας. Απλά δίνει τη δυνατότητα στο πρωθυπουργό να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία στελεχών είτε από την ΕΕ είτε από άλλες χώρες, που έχει ανάγκη η χώρα ενώ δίνει παράλληλα τη δυνατότητα μιας νέας σύγχρονης προσέγγισης στα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα».

Νωρίτερα, ο και πρώην υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ενώ ήρθε ως διαπρύσιος κήρυκας της διαφάνειας και της μείωσης της σπατάλης στο δημόσιο έρχεται και νομοθετεί επί της ουσίας να κάνει ότι θέλει ο πρωθυπουργός.

«Ιδιαίτερα ανησυχητική» χαρακτήρισε την προσθήκη του υπουργού Εσωτερικών ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. επισημαίνοντας ότι δημιουργούνται μια σειρά όργανα και παρα-όργανα.

Το «Δίκαιο της ανάγκης» χρησιμοποιήθηκε για την καταστρατήγηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και των θεσμών, είπε ο Μ.Βορίδης (ΛΑΟΣ) και απευθυνόμενος στον υπουργό είπε: «Εκθέτετε τον πρωθυπουργό και αν κάτι πρέπει να διαφυλαχθεί στην παρούσα φάση είναι οι θεσμοί και τα πρόσωπα που τους ενσαρκώνουν».

Ο Φώτης Κουβέλης έθεσε ζήτημα άμεσης απόσυρσης της ρύθμισης τονίζοντας πως και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας δεν είναι δυνατό να γίνει δεκτή καθώς όχι μόνο δεν είναι δημοκρατικά ορθή, είναι επιζήμια.

Έκπληξη και επί της ουσίας και τυπικά για την αντίδραση της Αντιπολίτευσης εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών τονίζοντας αφενός ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν έφτασαν στην ωριμότητα να αναγνωρίζουν στον πρωθυπουργό το δικαίωμα αλλά και την δυνατότητα σε περιόδους εθνικής κρίσης να έχει τα ευέλικτα εκείνα εργαλεία που στο τέλος - τέλος εκείνος κρίνει κι εκείνος άλλωστε είναι εκτεθειμένος για κάθε του απόφαση.

Newsroom ΔΟΛ

________

Opos Ameriki... yeahhh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου