Η γερμανική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων Daimler συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμα ύψους 185 εκατ. δολαρίων για να κλείσουν ποινικές και αστικές έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων προκύπτει ότι είχε δωροδοκήσει αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων σε τουλάχιστον 22 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Οι δωροδοκίες της Daimler, που εδρεύει στη Γερμανία και κατασκευάζει τις Mercedes και τα Smart, έλαβαν χώρα στη διάρκεια της δεκαετίας 1998-2008. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δωροδοκίες για την Ελλάδα αφορούν την αγορά 6.500 στρατιωτικών τζιπ. Η αμερικανική Δικαιοσύνη ασχολήθηκε με το ζήτημα από τη στιγμή που παραβιάσθηκε ο ομοσπονδιακός νόμος περί διαφθοράς, καθώς η Daimler είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και πολλές από τις δωροδοκίες γίνονταν μέσω αμερικανικών τραπεζών. Μεταξύ των χωρών των οποίων αξιωματούχους φέρεται να δωροδόκησε η Daimler είναι επίσης η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, η Ουγγαρία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, αλλά και η Β. Κορέα.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Daimler και τρεις θυγατρικές της προσέφεραν στον πρώην ηγέτη του Τουρκμενιστάν δώρο μία αλεξίσφαιρη Mercedes αξίας 300.000 δολ., ενώ πλήρωσαν 250.000 δολ. για να μεταφράσουν στα γερμανικά και να εκδώσουν 10.000 αντίτυπα του προσωπικού του μανιφέστου, προσέφεραν δώρα γάμου σε αξιωματούχο της Ινδονησίας, πλήρωσαν για τουριστικά ταξίδια Κινέζου αξιωματούχου, όπως και υποτροφία στο παιδί άλλου κυβερνητικού στελέχους της Κίνας. Σκοπός των προσφορών, να εξασφαλιστεί η πώληση των οχημάτων της σε πολύ υψηλότερες τιμές, κάτι που επετεύχθη. Τα κέρδη, που αποδίδονται στις δωροδοκίες, για την εταιρεία υπολογίζονται σε περίπου 50 εκατ. δολ. Το 1997, όταν αγόρασε την αμερικανική Chrysler, κίνηση που ενεργοποίησε και την έρευνα των αμερικανικών αρχών, η Daimler είχε 200 τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούσε για δωροδοκίες.
Βάσει της συμφωνίας που έγινε, η Daimler θα καταβάλει ως πρόστιμο 93 εκατ. δολ. στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και 91 εκατ. στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία γνωστοποίησε την απόφασή της να μην προβεί σε ουδεμία δήλωση πριν εκδικαστεί η υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου την άλλη Πέμπτη 1 Απριλίου, ενώ ανάλογη σιωπή τηρεί και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100036_25/03/2010_395465
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου