Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Εμείς, οι Γερμανοί της Ελλάδας...

Ο Κόνραντ Αντενάουερ, ο κορυφαίος γερμανός ηγέτης, έλεγε ότι « Ιστορία είναι το σύνολο των πραγμάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ». Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης με εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η σκληρή στάση της Ανγκελα Μέρκελ, το δημοσίευμα του «Focus», τα συντριπτικά ποσοστά για την απροθυμία στήριξης των Γερμανών προς τους Ελληνες, τα «τζιτζίκια», πέρασαν κιόλας στην Ιστορία. Και γίνονται αντικείμενο σχολιασμού από πέντε ομοεθνείς τους που ζουν και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, ενίοτε διχασμένοι ανάμεσα στη χώρα καταγωγής τους και στη θετή πατρίδα τους. Οι ίδιοι παραδέχονται ότι η εθνική ταυτότητά τους γίνεται πλέον αφορμή για πείραγμα, δηλώνουν αισιόδοξοι γα τις δομικές αλλαγές που επιχειρούνται στη χώρακαι ενώ δυσανασχετούν με τα κουσούρια της, δείχνουν εν τούτοις να απολαμβάνουν τα νέα τους, επίκτητα χαρακτηριστικά. Ολοι τους αναγνωρίζουν μάλιστα ότι ο γερμανικός Τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός, όφειλε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων- καιδυστυχώςδεν το έκανε σε πλήθος περιπτώσεων.

ΑΝΤΡΕ ΧΟΛΤΣΑΠΦΕΛ
Λέκτορας ΤΕΙ Κρήτης
«Με λένε χαλαρό σαν Ελληνα»

« Εσένα δεν σε... ταΐζω, είσαι Γερμανός! Είναι το πιο πρόσφατο σχόλιο που άκουσα από φίλο εστιάτορα,στην Κρήτη. Ξέρετε, μεταξύ αστείου και σοβαρού,και με την ελαφρότητα που συνεπάγεται η ενσωμάτωση της υψηλής πολιτικής στην απλή καθημερινότητα. Ζω τα τελευταία έξι χρόνια στην Ελλάδακαι κατανοώ πλέον τη νοοτροπία.Το κλίμα στη Γερμανίαείναι όντως αρνητικό για τη χώρα, με καθοριστική συμβολή των γερμανικών, και δη των λαϊκώνΜΜΕ. Διάβαζα στην “Βild” εξοργιστικό σχόλιο για τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων, του τύπου “τώρα απεργούν για να καταστρέψουν τη χώρα τους”. Καλλιεργήθηκε η αντίθεση, το χάσμα, η διαφωνία με την Ελλάδα.Πρόκειται όμως για εσωτερικό πρόβλημα της Γερμανίας που βρήκε τρόπο να εκφραστεί στο πρόσωπο ενός εξωτερικού εχθρού.Τείνουμε να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη δεν είναι ούτε κράτοςούτε ομοσπονδία. Υπάρχουν διαφορές, που μπορεί να είναι ενδιαφέρουσες, αλλά δεν χωρούν στο ίδιο πλαίσιο.Και εγώ, ακόμη, κάποιες φορές δυσανασχετώ με το γεγονός ότι εδώ τα πράγματα δεν λειτουργούν με συνέπεια και τυπικότητα. Λόγω της δουλειάς μουωστόσοδεν μπορώ να αποφύγω την επαφή με το σύστημα. Εχει όμως και τα καλά του:όταν πηγαίνω στη Γερμανία,οι φίλοι μου βρίσκουν ότι έχω αλλάξει, είμαι χαλαρός σαν Ελληνας...».

ΓΙΟΥΤΑ ΛΕΓΚΙΝ
Συνταξιούχος εκπαιδευτικός
«Πήραν, πήραν στην Κατοχή...»
« Οταν συγγενείς και φίλοιστη Γερμανία αναφέρονται στην Ελλάδα,μιλούν για το “πηγάδι που καταπίνει λεφτά”.Καιρό τώρα,είναι απρόθυμοι να δώσουν έστω και ένα ευρώ, στους Ελληνες- τους “κλέφτες”, τα “τζιτζίκια”-, επιμένοντας ότι και η νέα βοήθεια θα εξαφανιστεί,χωρίς να πιάσει τόπο. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα βρίσκονται πια σε άλλη κατεύθυνση. Ο Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί, πρώτη μου φορά βλέπω να κινείται κάτι! Βρίσκω σωστά τα φορολογικά μέτρα, θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο αυστηρά. Μένω πάνω από δύο δεκαετίες σε αυτή τη χώρα, και ακόμη δυσανασχετώ με τη φοροδιαφυγή του Ελληνα. Το Δημόσιο είναι μεγάλη πληγή, ας μειώσει δραστικά τους υπαλλήλους του.Πώς γίνεται σε χώρα ευρωπαϊκήνα είναι 25 άνθρωποι υπεύθυνοι για μία υπογραφή;Η επαφή με το σύστημα είναι απογοητευτική.Φίλη που έτυχε να βρεθεί προχθές σε νοσοκομείο, εξυπηρετήθηκε σε κλάσμα του δευτερολέπτου όταν οι νοσοκόμες έμαθαν ότι είναι δικηγόρος- την αγνοούσαν μέχρι τότε. Από την άλλη πλευρά, θεωρώ άδικες τις επιθέσεις μέσω του “Focus”.Κάτω από τα επιτρεπτά όρια. Και συμφωνώ απολύτως με τον ΘόδωροΠάγκαλο . Πήραν,πήραν οι Γερμανοί στην Κατοχή. Μόνον που αυτό, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή,είναι εκτός θέματος».

ΧΕΡΜΑΝ ΜΠΛΑΟΥΤ
Ζωγράφος
«Φταίνε και οι “μεγάλοι”»
«Ασφαλώς και δεν είμαστε αθώοι, όλοι εμείς που ζούμε στην Ελλάδα. Η μενταλιτέ του έλληνα πολίτη δεν του δίνει τη δυνατότητα να σκεφθεί συλλογικά, υπερέχει πάντα η μονάδα. Του στερεί τη δυνατότητα να γνωρίζει ότι εκτός από δικαιώματαυπάρχουν και ευθύνες, υποχρεώσεις.Από την άλλη πλευράόμως,οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης δεν είναι άμοιρες ευθυνών για αυτά που συμβαίνουν στις μικρότερεςκαι ασθενέστερες οικονομικά.Τα χρέη της Ελλάδας δεν οφείλονται σε μεγάλο μέρος στις δαπάνες για αμυντικό εξοπλισμό; Γερμανικό, πολλές φορές. Ας τους θυμίσει κάποιος ότι το Αιγαίο και τα νησιά τουδεν είναι μόνο τα σύνορα της Ελλάδας,αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης.Η στάση της Ανγκελα Μέρκελ εξηγείται, αν σκεφθεί κανείς το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία. Τα προβλήματα με τον ΓκίντοΒεστερβέλε και τις προσεχείς τοπικές εκλογές.Δεν θέλει να της πουν ότι σπαταλά τα λεφτά του γερμανού φορολογούμενου.Η αλήθεια είναι όμως ότι Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς αλληλεγγύη δεν υφίσταται.Κάποια μέρα θα διαλυθεί. Με τις εξελίξεις της Συνόδου Κορυφήςελπίζω να σταματήσουν και τα προσβλητικά δημοσιεύματα».

ΜΠΑΣΤΙΑΝ ΠΑΡΣΟΟΥ
Φωτογράφος
«Φοβούνται για τις δουλειές τους»
«Και η Πορτογαλία να ήταν στη θέση της Ελλάδας, η Μέρκελ την ίδια στάση θα τηρούσε. Η εσωτερική πολιτική την καθοδήγησε σε αυτή την ευρωπαϊκή δοκιμασία. Στη Γερμανίατα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, απλώς εκεί μπορούν ακόμη και το κρύβουν. Φίλοι που γνωρίζουν καλά την κατάσταση,εκτιμούν ότι στο τέλος του χρόνουη ανεργία θα έχει εκτιναχθεί σε ιλιγγιώδη ύψη.Δεν ξέρετε πόσος πολύς κόσμος φοβάται να μη χάσει τη δουλειά του.Αρκετοί από αυτούς βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται και να συμπληρώνονται, με την αρωγή του κρατικού ταμείου. Επηρεασμένοι από τον Τύπο, μιλούν για τους “μάγκες”, τους “ψεύτες” Ελληνες, που το μόνο που ξέρουν είναι να χορεύουν σαν τον Ζορμπά και να καλοπερνάνε. Ευτυχώςόλα αυτά δεν έχουν πληγώσει τις σχέσεις μας με τους Ελληνες. Στην Κρήτη όπου μένωβέβαια, αρκετοί μου κάνουν πλάκα:“Δεν ξαναδουλεύω μαζί σου, τώρα που έμαθα ότι είσαι Γερμανός”».

ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΚΑΓΚΕΛΑΪΤ
Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών
«Εκανα μάθημα με το “Focus”»
«Ασκώ ένα επάγγελμα που μου επιτρέπει να αντλώ από την επικαιρότητα την ουσία της. Δεν θέλω καν να σταθώ στη στάση της γερμανίδας καγκελαρίου, αλλά στο γεγονός ότι οι εξελίξεις υποχρεώνουν την Ελλάδα να αλλάξει τις δομές της, και να λειτουργεί με περισσότερη αξιοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Ψηφίζει ένα Φορολογικό, υποχρεώνοντας στην έκδοση αποδείξεων- στοιχείο πολύ θετικό. Δεν έχει νόημα να σχολιάσω τα γερμανικά δημοσιεύματα, με τους προσβλητικούς για τους Ελληνες χαρακτηρισμούς, αφού πιστεύω ότι είναι λάθος να βάζουμε ετικέτες στους ανθρώπους,και θεωρώ ότι σχόλια τέτοιου είδους δεν βοηθούν.Ξέρετε πώς αντέδρασα,όταν είδα το εξώφυλλο του “Focus”; Το έκανα μέρος του μαθήματος, προτρέποντας τα παιδιά να συγκρίνουν την Ελλάδα της αρχαιότητας με τη σημερινή κοινωνία, και την όποια παρακμή της ελληνικής κουλτούρας. Οταν το περιοδικό ανέφερε ότι οι ποιητές στην Ελλάδα είναι ελάχιστοι, εγώ τους μίλησα για τον Ελύτη, τον Σεφέρηκαι τον Καβάφη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου