Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Ατακτη υποχώρηση Κατσέλη σε ρύθμιση για τα φάρμακα

Αφήνοντας μέχρι και υπαινιγμούς για σκανδαλωδώς ευνοϊκή προς τους φαρμακοβιομηχάνους πολιτική, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξανάγκασαν χθες το απόγευμα την υπουργό Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη να αποσύρει άρον άρον, την τελευταία στιγμή, ρύθμιση για τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων. Η προσπάθειά της να διατηρηθεί η ρύθμιση ως άρθρο του κατεπείγοντος νομοσχεδίου για τα έκτακτα μέτρα που ψηφίζεται σήμερα, όχι μόνο δεν υποστηρίχθηκε από άλλα κυβερνητικά στελέχη, αλλά έφερε και την ίδια σε συγκρουσιακή τροχιά μέχρι και με την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Βάσω Παπανδρέου.

«Ανήκω στο κόμμα, στηρίζω την κυβέρνηση, αλλά δεν το ψηφίζω, πιθανώς μαζί μ’ εμένα και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ», είπε σε υψηλούς τόνους η κ. Παπανδρέου, ενώ λίγο νωρίτερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρ. Αηδόνης έκανε λόγο για «πλιάτσικο σε βάρος των πολιτών».

Εμφανώς ενοχλημένη από τις αντιδράσεις, η κ. Κατσέλη είπε: «Δεν θα είχα αντίρρηση να αποσύρω τη ρύθμιση, αλλά πρέπει όλοι να ξέρετε ότι για κάθε ημέρα καθυστέρησης θα προκύπτει πρόσθετη δαπάνη στα ασφαλιστικά Ταμεία ύψους 2,7 εκατ. ευρώ. Είναι εθνικό θέμα και όχι προσωπικό ή κομματικό» επέμεινε.

«Δεν είναι ευθύνη των βουλευτών που ήρθε τώρα η ρύθμιση. Αν τώρα χάνονται 2,7 εκατομμύρια για κάποιες ημέρες, το ίδιο χάνονταν και τους προηγούμενους μήνες», τόνισε σε υψηλούς τόνους η κ. Παπανδρέου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100018_05/03/2010_393077

Οι αντιδράσεις δεν κάμφθηκαν, ούτε όταν εκείνη προσπάθησε να εξηγήσει ότι το παλιό σύστημα (υπολογισμός της τιμής με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές των 27 χωρών της ΕΕ) δεν εφαρμόζεται, καθώς υπάρχουν τιμές μόνο από 11 χώρες και ότι κάθε μέρα τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν πρόσθετη δαπάνη 2,7 εκατ. ευρώ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων επέμεινε να αποσυρθεί η ρύθμιση που προβλέπει ο υπολογισμός της τιμής να γίνεται με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα καταψηφίσει, λέγοντας μάλιστα ότι υπάρχουν και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα πράξουν το ίδιο.

Πυρά
Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε και ο Χρ. Αηδόνης, ο οποίος υποστήριξε ότι «γίνεται πλιάτσικο στην πλάτη του λαού», ενώ ενστάσεις εξέφρασε και ο Β. Παπαχρήστος.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος στο πρόσωπο της κ. Κατσέλη είναι ότι την απόσυρση της τροπολογίας την ανακοίνωσε σχεδόν εξερχόμενη της αίθουσας, ισχυριζόμενη πως «δεν θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τους συναδέλφους».

Είχαν προηγηθεί παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ του Γ. Παπακωνσταντίνου και της κ. Κατσέλη. Ενδεικτική είναι η φράση της κ. Παπανδρέου: «Συνεννοηθείτε μεταξύ σας οι υπουργοί για να ξέρουμε τι θα κάνουμε κι εμείς οι βουλευτές».

Μετά την απόσυρση της τροπολογίας, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής επέπληξε τον εισηγητή του κόμματος Στ. Κουτμερίδη, επειδή δεν είχαν ενημερωθεί οι βουλευτές για το περιεχόμενο της ρύθμισης, λέγοντας ότι «με 160 βουλευτές δεν μπορεί να έχουμε τέτοια εικόνα».

Την ίδια ώρα, η κ. Κατσέλη, μιλώντας στους δημοσιογράφους, απέδωσε τις αντιδράσεις των βουλευτών σε «άγνοια», καθώς η ίδια είχε ενημερώσει μόνο το ΚΤΕ Παραγωγής και Εμπορίου.

Αφησε, μάλιστα, αιχμές κατά της κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι «δεν μπορεί οι βουλευτές να αντικαθιστούν τους υπουργούς».

Στους υπαινιγμούς ότι η ρύθμιση είναι υπέρ των φαρμακοβιομηχάνων σχολίασε ότι «αν θέλουν να τα βάλουν με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ας επιβάλλουν επιπλέον φορολογία», δείχνοντας το υπουργείο Οικονομικών.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=10520975

_________________

Αυτή είναι μια υπόθεση μάλλον πολύ περίεργη.

Κι εξηγούμε:

1. Το πλαίσιο λέει ότι λαμβάνονται οι τιμές φαρμάκων από τις τις 27 χώρες της ΕΕ, βρίσκουν τις τρεις χωρες με τις χαμηλότερες τιμές και βγάζουν μέσο όρο.

2. Το σύστημα δεν εφαρμόζεται διότι η Ελλάδα είναι σε θέση να έχει τιμές μόνο από τις 11 χώρες της ΕΕ.

3. Η Κατσέλη έρχεται και λέει ότι πλέον θα υπολογίζεται - δηλαδή θα εφαρμοστεί - παίρνωντας τιμές από της 15 χώρες της ΟΝΕ. Το πως θα εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση με 11/15 (πιθανότατα) τιμοληψίες όταν ήδη δεν εφαρμόζεται με 11/27 τιμοληψίες είναι μια άλλη ιστορία.

4. Οι βουλευτές αντιδρούν και ζητούν να μείνει ως έχει, έστω κι αν παραδέχονται ότι με το σημερινό σύστημα υπάρχει ζημία 2,7 εκ./ημέρα.

Αδυνατώ να βρω άκρη.

Εάν κάποιος έχει ιδέα, ας μου το εξηγήσει.

Τέλος, έχω υπόψη μου το παρελθόν της Κατσέλη και τη νομοθεσία υπέρ των επιχειρήσεων-αγροτών και κατά των τραπεζών που ψηφίστηκε από τη βουλή στις 27/1/2010 (μια light ρύθμιση χρεών) και για την οποία κανείς δε τη λέει ώστε να μην το μάθει και αιτηθεί κανείς μέχρι τις 15/4 που εκπνέει η προθεσμία αίτησης για τη ρύθμιση στις τράπεζες [θυμηθείτε και τη πρόσφατη παρέμβαση Δράκουλα των Χανίων με την επίθεση εναντίον της].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου