Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

«Νομιμοποίηση» των ρουσφετιών στο Κοινοβούλιο

Την ώρα της μεγάλης κρίσης και στη σκιά των κινητοποιήσεων για τα έκτακτα μέτρα, που προκαλούν καθημερινό αποκλεισμό του Κοινοβουλίου, στο εσωτερικό του ναού της Δημοκρατίας πραγματοποιούνται τυπικές τελετές επισημοποίησης ρουσφετιών του παρελθόντος.

Πρόκειται για πράξεις ορκωμοσίας, στα νέα τους καθήκοντα, 232 νέων υπαλλήλων οι οποίοι, κάνοντας χρήση ρύθμισης στην οποία είχαν συμφωνήσει τουλάχιστον τα δύο μεγάλα κόμματα τον Ιούνιο 2008, ζήτησαν και πέτυχαν τη μονιμοποίησή τους! Πρόκειται για ένα «άγος από το παρελθόν», σημείωσε σχολιάζοντας το γεγονός ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλ. Πετσάλνικος ενώ μιλούσε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι πρόκειται για μετακλητούς υπαλλήλους που είχαν προσλάβει τα κόμματα από το 2004 έως και τη διάλυση της Βουλής το 2009. «Επί των ημερών μου, δεν πρόκειται να επαναληφθούν τέτοιες διαδικασίες», δεσμεύθηκε ο κ. Πετσάλνικος. Ανέφερε δε, ως επιπρόσθετο δείγμα της νέας αντίληψης -μένει να φανεί αν εφαρμοστεί στην πράξη-, ότι όταν και αν προκύψουν νέες ανάγκες για μόνιμους υπαλλήλους, η αναλογία θα είναι μία πρόσληψη (μέσω ΑΣΕΠ) για κάθε 10 συνταξιοδοτήσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως διευκρίνισε, αναζήτησε από την πρώτη στιγμή τρόπους και δυνατότητα να ακυρώσει τη διαδικασία των 232, πλην όμως ενημερώθηκε από νομικές υπηρεσίες ότι δεν θα μπορούσε να καταργήσει «θεμελιωμένα, διά νόμου, δικαιώματα».

Στο μεταξύ, «εσωτερική υπόθεση» της Βουλής παραμένει το θέμα της ρύθμισης του ύψους των επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπάλληλοί της. Το «προνομιακό» αυτό καθεστώς διατηρείται με την επίκληση σχετικής συνταγματικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία είναι αποκλειστικά η Βουλή που ρυθμίζει τα οικονομικά της. Επισημοποιήθηκε δε χθες, με την απόφαση να αφαιρεθεί η φράση «συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων της Βουλής» από το άρθρο του κατεπείγοντος ν/σ μέσω του οποίου προβλέπεται «μείωση κατά ποσοστό 12% στα πάσης φύσεως επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές» όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Ο κ. Πετσάλνικος, που είχε προαναγγείλει την περικοπή των επίμαχων επιδομάτων στο γενικότερο πλαίσιο περιστολής δαπανών της Βουλής, επανέλαβε χθες ότι η απόφασή του ισχύει. Και πως η περικοπή θα είναι ίδιας τάξεως (12%) με εκείνη που αποφάσισε η κυβέρνηση για όλους τους άλλους δημόσιους υπάλληλους. Θα υλοποιηθεί δε μέσω ειδικών αποφάσεων που θα υπογράψει άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι με ανάλογη απόφαση θα περικοπεί σε ποσοστό 17% το επίδομα που έχει θεσπιστεί ειδικά για τους υπαλλήλους της Βουλής, αν αντιστοιχεί σε ποσό άνω των 1.000 ευρώ μηνιαίως.

«Δεν είναι δική μας βούληση, αλλά υπάρχει ζήτημα με τις συνταγματικές προβλέψεις», είπε αιτιολογώντας τη συγκεκριμένη αλλαγή χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100022_05/03/2010_393074

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου