Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Στις 14 και 15 Μαΐου ο Ερντογάν στην Αθήνα

Στις 14 και 15 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα. Την ημερομηνία ανακοίνωσαν χθες το πρωί από κοινού, στο Ταλίν της Εσθονίας, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Δημ. Δρούτσας και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν εναλλακτικές ημερομηνίες στην προχθεσινή συνάντησή τους στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στην εσθονική πρωτεύουσα και, έπειτα από επικοινωνία με τα γραφεία των δύο πρωθυπουργών σε Αθήνα και Αγκυρα αντίστοιχα, η επίσκεψη «κλείδωσε» για το συγκεκριμένο διήμερο.

Τον Τούρκο πρωθυπουργό στην επίσκεψή του θα πλαισιώσουν 10 υπουργοί και πολυάριθμη ομάδα επιχειρηματιών. Σύμφωνα με τις συνεννοήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και την προεργασία που εξελίσσεται από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, οι υπουργοί της Τουρκίας πρόκειται να προηγηθούν της άφιξης Ερντογάν κατά ένα εικοσιτετράωρο. Θα έχουν συναντήσεις με τους Ελληνες ομολόγους τους, προκειμένου να συμφωνηθούν ανά υπουργείο οι τομείς διαβούλευσης, στο πλαίσιο σύστασης Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα ανακοινώσουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών.

Νέα εποικοδομητική αρχή

«Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα εποικοδομητική αρχή στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Δρούτσας. Αναφέρθηκε, δε, στον τρόπο που οργανώνεται η επίσκεψη, ο οποίος, όπως είπε, αποσκοπεί «στην εντατικοποίηση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς» και ιδιαίτερα της οικονομικής συνεργασίας.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ συναντήθηκε επίσης χθες στο Ταλίν με τον ΥΠΕΞ της Αλβανίας κ. Ιλίρ Μέτα, με βασικό αντικείμενο την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, μετά τη σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της γειτονικής χώρας. «Η συζήτηση έγινε με στόχο να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη σημαντική και για τις δύο χώρες συμφωνία», δήλωσε ο κ. Δρούτσας. Η Αθήνα έχει ζητήσει από την αλβανική κυβέρνηση ενημέρωση για τα επόμενα βήματά της για το θέμα αυτό. Συζητήθηκε, επίσης, η προώθηση της απελευθέρωσης βίζας στην Ε.Ε. για τους πολίτες της Αλβανίας. Η άτυπη σύνοδος ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ αποφάσισε χθες να δοθεί στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη «οδικός χάρτης» για την πορεία της προς τη Συμμαχία, απόφαση υπέρ της οποίας είχε δραστηριοποιηθεί πολύ εντατικά η Τουρκία το προηγούμενο διάστημα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_24/04/2010_398747

Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν από κοινού χθες το πρωί ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου από το Ταλίν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, υπό την εποπτεία των δύο πρωθυπουργών και με τη συμμετοχή υπουργών των δύο χωρών από 10 υπουργεία, μεταξύ των οποίων Εξωτερικών, Αμυνας, Ενέργειας, Μεταφορών, Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Παιδείας.

Την επόμενη ημέρα θα γίνουν η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Ο κ. Δρούτσας έκανε λόγο για την αρχή «μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο χωρών» και τόνισε ότι η Αθηνα προσβλέπει στην επίσκεψη του κ. Ερντογάν.

Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στην επίσκεψη ως ιστορικής σημασίας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που ανοίγει νέα εποχή και στην οικονομική συνεργασία.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=154903

_________________________

Τι ΟΝΕ και τι ευρώ, με τη Τουρκία να κάνουμε ΟΝΕ με νόμισμα την ευρωλίρα! Και κοινό υπουργείο Οικονομίας για τις επενδύσεις, έτσι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου