Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ευρύ φάσμα αλλαγών στην Παιδεία

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα εργασιακά των εκπαιδευτικών, την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των κολεγίων.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που φέρνει το πολυνομοσχέδιο, ενδέχεται να ανακοινωθεί και η κατάργηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από φέτος.

Αναλυτικά οι θεματικές ενότητες του πολυνομοσχεδίου έχουν ως εξής:

- Η σχέση του εκπαιδευτικού με την εκπαίδευση επαναπροσδιορίζεται υπηρετώντας την αρχή «Πρώτα ο μαθητής»: η καθιέρωση Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής -Διδακτικής Κατάρτισης, ο θεσμός του «δόκιμου εκπαιδευτικού», η διασφάλιση αντικειμενικού και ενιαίου τρόπου επιλογής και πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ η πραγματοποίηση μεταθέσεων και αποσπάσεων μόνο με βάση πραγματικά κενά και πραγματικές ανάγκες και αντικειμενικές διαδικασίες, η καθιέρωση πιστοποιητικού διοικητικής επάρκειας και η θέσπιση της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής και της διοικητικής μονάδας.

- Επείγουσες βελτιωτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στη μεταβατική αυτή φάση, και πριν από τη ριζική αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προωθούνται με το νομοσχέδιο, αναγκαίες επείγουσες ρυθμίσεις άμεσης εφαρμογής.

- Αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Οικονομίες κλίμακας.

Οι προτεινόμενες διατάξεις αφορούν ρυθμίσεις για τη συγχώνευση και κατάργηση εκκλησιαστικών σχολείων καθώς και στη διευθέτηση θεμάτων της δευτεροβάθμιας εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και σειράς εκκρεμοτήτων που αφορούν συνολικότερα την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα.

- Τέλος στο χάος της ασυμβατότητας της μεταλυκειακής εκπαίδευσης με το κοινοτικό δίκαιο. Νέο θεσμικό πλαίσιο, με εθνικό έλεγχο για την πιστοποίηση δομών.

Η εσπευσμένη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κολεγίων στην χώρα μας από την προηγούμενη κυβέρνηση με τα γνωστά αποτελέσματα, δημιουργεί την ανάγκη σύννομης χορήγησης νέων αδειών ώστε οι δομές αυτές να λειτουργήσουν, σε ένα σαφές και μη αμφισβητούμενο θεσμικό πλαίσιο.

Στο υπουργικό και οι νομοθετικές ρυθμίσεις του ΥΠΑΑΤ

Επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο θα τεθούν εξάλλου και οι νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το μητρώο αγροτών και τον ορισμό του κατ επάγγελμα αγρότη, και για το νέο νομικό πλαίσιο που θα έχουν οι αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1801749

_________________

Γιατί μου φαίνεται εκτός κλίματος...

Άντε μόνο για το ΑΣΕΠ να πω μια καλή κουβέντα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου