Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Μέτωπο Λοβέρδου κατά φαρμακοποιών

Αποφασισμένη να συγκρουστεί με τις επαγγελματικές ομάδες που αντιδρούν στο πρόγραμμα των αλλαγών τις οποίες προωθεί είναι η κυβέρνηση. Αυτό δείχνει η άκαμπτη στάση με την οποία αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις των κλειστών επαγγελμάτων, π.χ. ιδιοκτητών φορτηγών, ταξί, συμβολαιογράφων, φαρμακοποιών κ.ά. Ενδεικτική είναι η στάση την οποία τηρεί το υπουργείο απέναντι στην απόφαση των φαρμακοποιών της Αττικής να σταματήσουν τη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους τεσσάρων Ταμείων: του ΟΑΕΕ, της ΔΕΗ, της Εμπορικής και της Τράπεζας Πίστεως. Τα Ταμεία αυτά χρωστούν στους φαρμακοποιούς της Αττικής και του Πειραιά 42,1 εκατ. ευρώ. Ανάλογη απόφαση αναμένεται να ληφθεί και για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ (δηλαδή του Δημοσίου), ο οποίος χρωστά περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα αιτήματα των φαρμακοποιών, τα οποία θεωρεί περίπου εκβιαστικά, καθώς τα Ταμεία καθυστερούν τις οφειλές τους στα φαρμακεία, αλλά όχι για περισσότερο από δύο μήνες, εκτός από τον ΟΠΑΔ, ο οποίος καθυστερεί τρεις μήνες. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, όπως λένε πηγές του υπουργείου, δεν ετέθη κανένα πιεστικό αίτημα, απλώς ζητήθηκε να τακτοποιεί λίγο πιο γρήγορα τις οφειλές του ο ΟΠΑΔ. Από τότε μεσολάβησε η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η οποία έχει προκαλέσει ήδη τις πρώτες αντιδράσεις.

«Αν επιμένουν οι φαρμακοποιοί, ας σταματήσουν τη χορήγηση των φαρμάκων. Εμείς θα στείλουμε τους ασφαλισμένους στα φαρμακεία των νοσοκομείων και θα εξυπηρετηθούν από αυτά. Θα υποστούν βεβαίως μια ταλαιπωρία, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά» προειδοποιεί ο κ. Λοβέρδος. Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να υπολογίσει κανένας τις συνέπειες που μπορεί να έχει η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, όμως η εντολή του κ. Γ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο για πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας ήταν σαφής. Επίσης ο κ. Λοβέρδος διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ότι όλες οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση των δαπανών και ότι ο ίδιος σε συνεργασία με την υπουργό Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχει τη μεγάλη ευθύνη να μειώσει τις δαπάνες για το φάρμακο. Ο υπουργός Εργασίας επικαλείται στοιχεία έρευνας η οποία διαπίστωσε ότι κάθε φαρμακείο που ανοίγει αυξάνει τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 25%. «Σε μόλις επτά εβδομάδες θα αξιολογηθεί η πορεία μας. Δεν έχουμε πολλά περιθώρια» δηλώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου