Ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα αιτήματα των φαρμακοποιών, τα οποία θεωρεί περίπου εκβιαστικά, καθώς τα Ταμεία καθυστερούν τις οφειλές τους στα φαρμακεία, αλλά όχι για περισσότερο από δύο μήνες, εκτός από τον ΟΠΑΔ, ο οποίος καθυστερεί τρεις μήνες. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, όπως λένε πηγές του υπουργείου, δεν ετέθη κανένα πιεστικό αίτημα, απλώς ζητήθηκε να τακτοποιεί λίγο πιο γρήγορα τις οφειλές του ο ΟΠΑΔ. Από τότε μεσολάβησε η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η οποία έχει προκαλέσει ήδη τις πρώτες αντιδράσεις.
«Αν επιμένουν οι φαρμακοποιοί, ας σταματήσουν τη χορήγηση των φαρμάκων. Εμείς θα στείλουμε τους ασφαλισμένους στα φαρμακεία των νοσοκομείων και θα εξυπηρετηθούν από αυτά. Θα υποστούν βεβαίως μια ταλαιπωρία, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά» προειδοποιεί ο κ. Λοβέρδος. Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να υπολογίσει κανένας τις συνέπειες που μπορεί να έχει η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, όμως η εντολή του κ. Γ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο για πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας ήταν σαφής. Επίσης ο κ. Λοβέρδος διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ότι όλες οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση των δαπανών και ότι ο ίδιος σε συνεργασία με την υπουργό Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχει τη μεγάλη ευθύνη να μειώσει τις δαπάνες για το φάρμακο. Ο υπουργός Εργασίας επικαλείται στοιχεία έρευνας η οποία διαπίστωσε ότι κάθε φαρμακείο που ανοίγει αυξάνει τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 25%. «Σε μόλις επτά εβδομάδες θα αξιολογηθεί η πορεία μας. Δεν έχουμε πολλά περιθώρια» δηλώνει.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=323476&dt=01/04/2010
Μετά τους γιατρούς, οι συμβολαιογράφοι
Κλιμακώνει τον πόλεμο κατά των φοροφυγάδων η κυβέρνηση και τους απειλεί με λουκέτο
Κλιμακώνει η κυβέρνηση το σαφάρι κατά των φοροφυγάδων. Μετά τους μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου, σειρά έχουν και άλλοι γιατροί σε όλη τη χώρα για τους οποίους έχουν προκύψει στοιχεία ότι δήλωναν πολύ χαμηλά εισοδήματα που δεν δικαιολογούσαν τον τρόπο ζωής τους. Επόμενος στόχος οι συμβολαιογράφοι, αλλά και οι μεγαλοδικηγόροι με βεβαιωμένες παραβάσεις. Ειδικά για τους συμβολαιογράφους διαπιστώθηκε ότι, ενώ τα έσοδα είναι βέβαια καθώς υπάρχουν συμβόλαια που τα αποδεικνύουν, στη συνέχεια καταχωρίζονται διάφορες δαπάνες ώστε να μειώνεται ο φόρος που τους αναλογεί. Στο μικροσκόπιο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ, πρώην ΣΔΟΕ) έχουν μπει επίσης οι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, αλλά και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες βρεθούν να αποκρύπτουν εισοδήματα.
Ο προϊστάμενος της ΥΠΕΕ κ. Γ. Καπελέρης διευκρίνισε χθες (μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ) ότι η υπηρεσία του δεν έχει βάλει στο στόχαστρο συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ότι απλώς εφαρμόζει τον νόμο. Οι σημαντικότερες παραβάσεις αφορούσαν τη μη έκδοση αποδείξεων, την ύπαρξη μεγάλων καταθέσεων από «φτωχούς» φορολογουμένους και τη μη απόδοση ΦΠΑ. Η κυβέρνηση φλερτάρει με την ιδέα να δοθεί στη δημοσιότητα λίστα με ονόματα φοροφυγάδων, αν και «σκοντάφτει» στο φορολογικό απόρρητο, ο νέος φορολογικός νόμος όμως δίνει περισσότερες δυνατότητες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Εως τώρα για να καταλογιστεί μια παράβαση χρειαζόταν όχι μόνο η διαπίστωσή της από τους ελεγκτές της ΥΠΕΕ, π.χ. ότι δεν έχει κοπεί μια απόδειξη, αλλά και να αποδειχθεί η είσπραξη του ποσού. Με τον νέο νόμο, εφόσον παράγεται μια υπηρεσία, θα υπάρχει αυτομάτως η υποχρέωση για έκδοση απόδειξης.
Η διαδικασία που σκοπεύει να ακολουθήσει το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι οι παραβάτες θα κληθούν στις αρμόδιες ΔΟΥ να εξηγήσουν το «πόθεν έσχες» τους, με ποιους πόρους δηλαδή απέκτησαν την περιουσία τους. Από ΄κεί και πέρα θα υπάρξουν διάφορες ποινές, από πρόστιμα έως αφαίρεση της άδειας λειτουργίας. Δεν αποκλείεται δηλαδή να μπουν λουκέτα σε ιατρεία και επιχειρήσεις. Μάλιστα, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί στις εισόδους των επιχειρήσεων και των γραφείων πινακίδα η οποία θα γράφει «κλειστό λόγω φοροδιαφυγής». Ο πόλεμος του υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά τη φοροδιαφυγή άρχισε να αποδίδει τα πρώτα αποτελέσματα. Η ΥΠΕΕ το πρώτο δίμηνο του 2010 βεβαίωσε πρόστιμα 700 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009 είχαν βεβαιωθεί πρόστιμα 230 εκατ. ευρώ.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=323477&ct=32&dt=01/04/2010
________________
Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου