Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Περισσότερα από 150 στελέχη του ΠαΣοΚ και της ΝΔ είχαν πρόσβαση σε συσκευές της Siemens


Ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, τηλεφωνικά κέντρα, καφετιέρες, ακόμη και... λεμονοστύφτες(!) λάμβαναν πολιτικοί και συγγενικά τους πρόσωπα από τη Siemens Ηellas του Μ. Χριστοφοράκου , ο οποίος είχε επιφορτίσει την ιδιαιτέρα γραμματέα του κυρία Αικατερίνη Τσακάλου για την προώθηση και επίσπευση των σχετικών διαδικασιών. Η κατάθεση της στενής συνεργάτιδος του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens ήταν αποκαλυπτική ως προς τη «φροντίδα» με την οποία περιέβαλλε ο κ. Χριστοφοράκος πολλά πολιτικά πρόσωπα και μέλη των οικογενειών τους, αλλά και ως προς την «ευαισθησία» που επεδείκνυε ανταποκρινόμενος σε σχετικά «αιτήματα».

Η ουσία είναι ότι τα δώρα πήγαιναν και έρχονταν πληρωμένα εξ ολοκλήρου από την εταιρεία (μέσω του περιβόητου «Κέντρου Κόστους» με τον αριθμό «101.000» που ήταν του Χριστοφοράκου) και όπου οι «προϋποθέσεις» δεν συνέτρεχαν, παρεχόταν έκπτωση 30% στις αγορές.

O λη αυτή τη διαδικασία τη διαχειριζόταν η κυρία Τσακάλου, η οποία, όπως παραδέχθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, «φρόντιζε τα θέματα που ήθελαν έναν λεπτό χειρισμό για καλύτερες τιμές και για να κινήσει γρήγορα τον μηχανισμό» ώστε να «επισπευσθούν οι διαδικασίες και να εξυπηρετηθούν γρήγορα (σ.σ. οι “πελάτες”)». Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η μάρτυς, είχε έναν φάκελο με αντίγραφα από τη ροή των παραγγελιών και τις σχετικές χρεώσεις ονομαστικά. Ο διάλογος είναι χαρακτηριστικός:

- Π. Καμμένος (ΝΔ): «Πόσα ήταν τα πολιτικά πρόσωπα των οποίων την πορεία εσείς παρακολουθούσατε;».

- Αικ. Τσακάλου: «Οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο μου υποδείκνυε (σ.σ. ο Χριστοφοράκος) ».

- Π. Καμμένος: «Περίπου. Ας πούμε πάνω από 150-200 άτομα;».

- Αικ. Τσακάλου: «Οχι, βέβαια. Είκοσι δεν ήταν».

- Π. Καμμένος: «Γιατί ο κ. Χριστοφοράκος στην κατάθεσή του από τη Γερμανία είπε:“Δίναμε λεφτά και συσκευές σε πάνω από 200 βουλευτές”».

- Αικ. Τσακάλου: «Αλλο λεφτά, άλλο συσκευές. Να το διαχωρίσουμε».

Χαρακτηριστικοί είναι και οι διάλογοι που είχε η γραμματέας του «Μr Siemens» με άλλους βουλευτές σχετικά με τα δώρα:

- Γ. Νικητιάδης (ΠαΣοΚ): «Για αυτές τις συσκευές, οι τιμές τους πού έφθαναν;».

- Αικ. Τσακάλου: «Τι να σας πω; Να κάνει ένα σετ ηλεκτρικών συσκευών 1.500 ευρώ; Είναι ποσά μικρά. Πού να θυμηθώ εγώ τώρα πόσο έκαναν οι κουζίνες;».

- Στ. Καλαφάτης (ΝΔ): «Αρα, μιλάμε για δώρα 1.500 ευρώ;».

- Αικ. Τσακάλου: «Κουζίνες, ψυγεία... Πόσο μπορεί να κάνει ένα ψυγείο, μια κουζίνα, ένα πλυντήριο;».

- Γ. Νικητιάδης: «Εσείς θα μας πείτε. Ενα ψυγείο καλό, inox, της Siemens πόσο έχει;». - Αικ. Τσακάλου: «Μπορεί να έχει και 1.800 ευρώ...».

- Γ. Νικητιάδης: «Τι ύψους έκπτωση παρείχατε σε κάποιον, που έπρεπε να το διαχειριστείτε διακριτικά;».

- Αικ. Τσακάλου: «Περίπου 30%». Η μάρτυς αναφέρθηκε και σε μη πολιτικά πρόσωπα, αλλά συγγενικά πολιτικών. Οπως ανέφερε: «Υπάρχουν παραγγελίες ηλεκτρικών συσκευών, εάν θυμάμαι σωστά, της κόρης του κ. Τσοχατζόπουλου . Θα δείτε και άλλα (σ.σ. στο ανακριτικό υλικό) που αυτή τη στιγμή μου διαφεύγουν». Και όταν ερωτάται από τον κ. Π. Καμμένο αν παράγγελνε εκείνη «τους κομπιούτερ και τους λεμονοστύφτες του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσοχατζόπουλου», απαντά: «Μάλιστα».

Ε πίσης αναφερθείσα σε έγγραφο το οποίο υπογράφει η ίδια και σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να δοθεί παραγγελία «επειγόντως» στον πελάτη κ. Πατσάκη (υπεύθυνο ασφαλείας του πρώην υπουργού του ΠαΣοΚ κ. Α. Τσοχατζόπουλου), Βασ. Σοφίας και Γενναδίου, συνολικής αξίας 8.686,35 ευρώ, με την παράκληση να χρεωθεί η «θέση κόστους 101.000» του Χριστοφοράκου, η ίδια διευκρινίζει απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Κ. Αϊβαλιώτη για το αν πληρώνει ο κ. Πατσάκης: «Οχι, δεν πληρώνει. Εδώ το λέει ξεκάθαρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου