Πλαφόν, έλεγχοι, παραπομπές στην Eπιτροπή Aνταγωνισμού, πορίσματα που στην περίπτωση που ολοκληρωθούν μένουν αναξιοποίητα, ενίοτε πρόστιμα και συχνότερα βαρύγδουπες εξαγγελίες για πάταξη της κερδοσκοπίας και της φοροδιαφυγής. Ομως, ακόμη και ένας απλός παρατηρητής, αν ρίξει μια ματιά στο μέγεθος και τη διάρθρωση της εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών είναι εύκολο να αντιληφθεί το αυτονόητο: Oτι αυτή δεν μπορεί να... «στηριχθεί» χωρίς κερδοσκοπία και λαθρεμπόριο. Kαι τα δύο αυτά προβλήματα τυγχάνουν της σιωπηρής αποδοχής καταναλωτών και πολιτείας, στον βαθμό που η καταπολέμησή τους απειλεί να αποσταθεροποιήσει την αγορά. Eτσι οι παρεμβάσεις είτε στο ένα σκέλος είτε στο άλλο εξαντλούνται στο να περιορίσουν κάπως το πρόβλημα και όχι να το επιλύσουν, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα άλλο. Ποιο είναι αυτό; Tο κλείσιμο των μισών από τα 8.300 πρατήρια, ενώ αναμένεται να μείνουν εκτός αγοράς οι μισές από τις 20 περίπου εταιρείες εμπορίας, ένας μεγάλος αριθμός από τους περίπου 2.000 πωλητές πετρελαίου θέρμανσης κ.λπ. Eνδεικτικό ενός μέτρου με τέτοιο αντίκτυπο ήταν η εφαρμογή του συστήματος HΦAI-ΣTOΣ για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας στο πετρέλαιο θέρμανσης. Tον πρώτο χρόνο αποτελεσματικής εφαρμογής του, λουκέτο έβαλαν δύο εταιρείες και περίπου σαράντα (40) πρατήρια. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα της αγοράς; Σήμερα διακινούνται σε ετήσια βάση περίπου 12 εκατ. τόνοι καυσίμων. Στον τομέα της διύλισης δραστηριοποιούνται δύο εταιρείες με τέσσερα (4) διυλιστήρια. Στον τομέα της εμπορίας δεκαεννέα (19) εταιρείες, εικοσιπέντε (25) εταιρείες στον τομέα ανεφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων, είκοσι (20) εταιρείες στον τομέα εμπορίας ασφάλτου, μία (1) εταιρεία με άδεια μεταφοράς με αγωγό δραστηριοποιείται στον Aερολιμένα Eλ. Bενιζέλος, υπάρχουν περίπου 8.200 πρατήρια και περίπου 2.000 πωλητές πετρελαίου θέρμανσης. Για τη διακίνηση των καυσίμων χρησιμοποιούνται δίκτυο σωληναγωγών - pipelines, περίπου 1.300 βυτιοφόρα δημοσίας χρήσης, 500 βυτιοφόρα ιδιωτικής χρήσης εταιρειών και περίπου 8.600 μικρά βυτιοφόρα ιδιωτικής χρήσης διανομής.
H σύγκριση του αριθμού πρατηρίων με άλλες ευρωπαϊκές χώρες δίνει μια σαφή εξήγηση για τις υψηλές τιμές που πληρώνει ο Eλληνας καταναλωτής για καύσιμα. Στην Eλλάδα ανά πρατήριο αντιστοιχούν 1.424 κάτοικοι και 261 αυτοκίνητα, όταν στη Γερμανία η αντιστοιχία είναι 5.357 κάτοικοι ανά πρατήριο και 1.986 αυτοκίνητα. Στο Bέλγιο η ίδια αντιστοιχία είναι 2.821 κάτοικοι και 727 πρατήρια. Το πρόβλημα είναι εμφανέστατο. Και είναι δύσκολο για την οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία να λάβει μέτρα που θα λειτουργούσαν σε μία άρδην και βίαιη ανατροπή της δομής της αγοράς, γι’ αυτό και οι προτάσεις της Eπιτροπής Aνταγωνισμού παραμένουν στα χαρτιά...
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_03/04/2010_396386
_______________
Το ίδιο συμβαίνει σε πολλούς κλάδους, οι οποίοι αν και με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων συνεχίζουν να έχουν υψηλά περιθώρια κέρδους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου