Επισκέψεις του Μ. Χριστοφοράκου στα υπουργικά γραφεία της Ντόρας Μπακογιάννη και του Γ. Αλογοσκούφη (Εξωτερικών και Αμυνας αντίστοιχα) αποκάλυψε χθες η γραμματέας του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Ελλάς, Κατερίνα Τσακάλου, ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση.
Η γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος είχε επαφές με πολιτικούς, κατονομάζοντας τους Κων. Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακογιάννη, Γ. Βουλγαράκη, Γ. Αλογοσκούφη και Π. Δούκα, ενώ τόνισε ότι ο μόνος πολιτικός που είχε πάει στο γραφείο του προϊσταμένου της ήταν ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης.
Ειδικότερα υποστήριξε ότι ο Μ. Χριστοφοράκος συναντούσε την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γ. Αλογοσκούφη στα υπουργεία τους (Εξωτερικών και Οικονομικών) και τους Π. Δούκα και Γ. Βουλγαράκη λίγες φορές εκτός εταιρείας, ενώ στη συνέχεια επιβεβαίωσε το περίφημο ταξίδι προς το Σάλτσμπουργκ για τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Εθνικής ομάδας στο οποίο συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο Μ. Λιάπης.
Μίλησε δε -εμμέσως πλην σαφώς- για οικονομικές «ενέσεις» από τη Siemens προς τα δύο μεγάλα κόμματα πριν από εκλογικές μάχες, λέγοντας ότι «πριν από εκλογές ο Μ. Χριστοφοράκος είχε μέσω εμού ιδιαίτερα πυκνές επαφές με τους υπευθύνους των οικονομικών των δύο μεγάλων κομμάτων, είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε με πρωτοβουλία του Μ. Χριστοφοράκου», ενώ όταν ρωτήθηκε να κατονομάσει τους συγκεκριμένους ανθρώπους παρέπεμψε στο περιεχόμενο των ημερολογίων της εταιρείας.
Δήλωσε, επίσης, ότι εδώ και καιρό δέχεται απειλές και κινδυνεύει, ενώ δεν έχει την απαιτούμενη βοήθεια από την πολιτεία και απαντώντας σε αιτιάσεις πολιτικών προσώπων, που αν και το όνομά τους αναφέρεται στα ημερολόγια εκείνοι υποστήριζαν ότι δεν είχαν ποτέ καμία σχέση με τη Siemens, είπε ότι σχεδόν όλα τα ραντεβού που αναγράφονταν στα ημερολόγια έγιναν, «γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα το γνώριζα».
Η Κατερίνα Τσακάλου ανέφερε ότι σε εκείνη ο Μ. Χριστοφοράκος είχε αναθέσει την «υπόθεση δώρα προς τρίτους» μεταξύ των οποίων και πολιτικά πρόσωπα, ενώ εντύπωση έκανε η αναφορά της ότι ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ είχε επικοινωνήσει μαζί της ρωτώντας τη κάποια τεχνικά θέματα για συσκευές της εταιρείας (!).
Κατά τα άλλα, σκληρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ προκαλεί το ενδεχόμενο καταγγελίας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη της σύμβασης της SAIC, με την αξιωματική αντιπολίτευση -διά του Κ. Τζαβάρα- να λέει ότι «αν δεν πρόκειται για συμπαιγνία μεταξύ υπουργείου και SAIC, τότε είναι ολέθριος ο χειρισμός της υπαναχώρησης ταυτόχρονα με την απειλή καταγγελίας αν τελικά η υπόθεση οδηγηθεί στη διαιτησία».
Απαντώντας το ΠΑΣΟΚ, διά του Γ. Νικητιάδη, υποστήριξε ότι «ο κ. Βούγιας έπραξε ακριβώς ό,τι δεν είχε κάνει ο Χρ. Μαρκογιαννάκης και οι υπόλοιποι υπουργοί της ΝΔ για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή να περισώσει ό,τι μπορεί να περισωθεί από τις παράνομες τμηματικές παραλαβές των υποσυστημάτων και την τμηματική απελευθέρωση των εγγυητικών».
«Οσο πιο ψηλούς τόνους ανεβάζουν τα δύο κόμματα, τόσο αποδεικνύεται η συμφωνία για συγκάλυψη», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, ενώ για «σύγκρουση συνενόχων με άσφαιρα πυρά» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.
Τη λίστα με τα προτεινόμενα από το ΠΑΣΟΚ πολιτικά πρόσωπα κατέθεσε χθες ο Π. Οικονόμου, στην οποία περιλαμβάνονται ο Κων. Μητσοτάκης, οι πρώην υπουργοί Μ. Λιάπης, Β. Πολύδωρας, Γ. Βουλγαράκης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Τ. Μαντέλης, Χρ. Βερελής και Γ. Παπαντωνίου, καθώς και ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=11344954
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου