Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Πνίγουν τον «φτερωτό γιατρό» με μαύρες σακούλες 50 εκατ.

Πριν από λίγες ημέρες σε τοπική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης αποκαλύφθηκε ότι «μαύρες σακούλες» έφευγαν καθημερινά από τα ταμεία του δήμου και αντί να πηγαίνουν στα ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία, κατέληγαν σε λογαριασμούς επίορκων υπαλλήλων

Σε «πήλινα πόδια» στέκεται πλέον η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου στον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς ο δήμαρχος είναι ηθικά και πολιτικά έκθετος με το μέγεθος που έχει λάβει η κατάχρηση στα ταμεία του δήμου, όπου η καταγραφή της ζημιάς συνεχίζεται.

Ενας κυκεώνας ελέγχων από επιθεωρητές, εφοριακούς και άλλους κρατικούς λειτουργούς αδυνατεί μέχρι στιγμής να παρουσιάσει στο σύνολό του το «φαγοπότι» επί σειρά πολλών ετών, το οποίο πραγματοποιούνταν στους «κόλπους» του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το ποσό της κατάχρησης ξεκίνησε να είναι αρχικά λίγα εκατομμύρια ευρώ, έφτασε τα 10, μετά τα 20, αργότερα τα 30 και τώρα γίνεται λόγος ακόμη και για 50 εκατομμύρια, αναδεικνύοντάς το ίσως στο μεγαλύτερο ανάλογο κρούσμα απάτης στον χώρο της αυτοδιοίκησης.

Το «κόλπο» πίσω από την κατάχρηση αφορούσε στη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για τους υπαλλήλους του δήμου, καθώς και πληρωμών οι οποίες κατευθύνονταν στην εφορία.Αυτή η διαδικασία είχε «στηθεί» και υλοποιείτο επί σειρά ετών, παρόλο που ο Δήμος Θεσσαλονίκης, κατά τα λεγόμενα του κ. Παπαγεωργόπουλου, έχει πολλαπλό σύστημα ελέγχων στην οικονομική διαχείρισή του και ορκωτούς ελεγκτές, οι οποίοι υπογράφουν τις οικονομικές καταστάσεις του.

Οι έρευνες πλέον έχουν επεκταθεί και στις δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες υποτίθεται πως θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να είχαν ειδοποιήσει το Δήμο για τη μη διενέργεια των σχετικών πληρωμών.

Ουσιαστικά για όλη αυτή την καλοστημένη κατάχρηση ως ιθύνων νους και εκτελεστής υποδεικνύεται ένας και μοναδικός υπάλληλος, ο οποίος μέχρι στιγμής «πληρώνει τη νύφη».

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος ισχυρίζεται σθεναρά πως εκείνος πριν από δύο και πλέον χρόνια κατήγγειλε στη δικαιοσύνη τον συγκεκριμένο υπάλληλο και τη δράση του ενώ τον απέλυσε και από τον Δήμο.

Οι «μαύρες σακούλες»
Μόλις πριν από λίγες ημέρες σε τοπική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης αποκαλύφθηκε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους, «μαύρες σακούλες» έφευγαν καθημερινά από τα ταμεία του δήμου και αντί να πηγαίνουν στα ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία, κατέληγαν σε λογαριασμούς επίορκων υπαλλήλων.

Ο έλεγχος πολυμελούς κλιμακίου της Θ΄ ΔΟΥ αποδεικνύει, κατά το δημοσίευμα, πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν τηρούσε καν λογιστικά βιβλία, ενώ παράλληλα αποκαλύφθηκαν ακόμη και πλαστά διπλότυπα είσπραξης από τη ΔΟΥ.

Ζητούμενο είναι και το πώς γινόντουσαν οι εκταμιεύσεις από τα ταμεία του δήμου, καθώς λ.χ. για πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων, που αφορούν σε μεγάλα ποσά, απαιτείται δίγραμμη επιταγή σε διαταγή της αρμόδιας ΔΟΥ.

Για όλα αυτά, ο κ. Παπαγεωργόπουλος θεωρεί ότι έπραξε το καθήκον του και δεν υπάρχει απολύτως καμία σκιά ή υποψία ευθύνης για τον ίδιο. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να... ανακαλύψει και «θεωρίες συνωμοσίας», υποδεικνύοντας έως και? ξένο παράγοντα, ο οποίος επιθυμεί την απομάκρυνσή του, τη στιγμή που ο ίδιος δεν αναγνωρίζει καμία προσωπική πολιτική-ηθική ευθύνη για τα σκάνδαλα των καταχρήσεων στον δήμο.

Ο δήμαρχος επιχειρώντας να απαντήσει στα καταγγελλόμενα έδωσε συνέντευξη και διέψευσε όλα τα τελευταία δημοσιεύματα, που αποκαλύπτουν τα πεπραγμένα του διάτρητου μηχανισμού οικονομικής διαχείρισης και μάλιστα ανερυθρίαστα δήλωσε «αντί να μας συγχαρούν που ό,τι παρουσιάζεται το στέλνουμε αμέσως στην ελληνική δικαιοσύνη για επιβολή κυρώσεων, ακούμε τα χίλια όσα...».

Σε «κόντρα» με τη Ν.Δ.
Στο πολιτικό πεδίο πέταξε το «γάντι» στην ηγεσία της ΝΔ, αφού απαντώντας σε ερώτηση για το εάν απολαμβάνει της στήριξης του κόμματός του, απάντησε πως «δεν χρειάζομαι στήριξη από κανέναν και είμαι δήμαρχος εδώ και τρεις τετραετίες». Ο κ. Παπαγεωργόπουλος βιώνει αυτή την περίοδο την απόλυτη «πολιτική μοναξιά», καθώς έχει αποξενωθεί ακόμη και από το ίδιο το κόμμα του.

Η ηγεσία της ΝΔ δεν πραγματοποιεί καμία δήλωση ή πράξη στήριξής του και μάλλον ακολουθεί την τακτική του και αφήνει τον δήμαρχο να φθείρεται όλο και περισσότερο ενδεχομένως προσδοκώντας να καταλάβει κάποια στιγμή πως πρέπει να παραιτηθεί.

Θεωρίες συνωμοσίας
Ο δήμαρχος, από την πλευρά του, ανακαλύπτει «αόρατους εχθρούς» και συνωμοσία εναντίον του λέγοντας πως «συγκεκριμένες δυνάμεις του εσωτερικού και του εξωτερικού έχουν συνασπισθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα εναντίον μας και αγωνίζονται πάση θυσία να αλλάξουν τη βούληση του λαού της Θεσσαλονίκης». Μάλιστα και επειδή επιχειρεί να αναγάγει το όλο θέμα σε πολιτικό, κάνει λόγο για δημοσκοπήσεις, που τον φέρουν σταθερά πρώτο και για άλλες δημοσκοπήσεις, τις οποίες έχουν κάνει οι αντίπαλοί του και δεν τις δημοσιεύουν γιατί δεν τους συμφέρουν.

Πάντως η αλληλουχία των γεγονότων του τελευταίου διαστήματος καταδεικνύει πως ο Α. Σαμαράς δεν επιδιώκει να δώσει τη δυνατότητα στον κ. Παπαγεωργόπουλο να διεκδικήσει εκ νέου τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο όσο η ΝΔ δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της, ο δήμαρχος αναμένεται ότι σταδιακά θα κλιμακώνει τις πρωτοβουλίες του, οι οποίες θα συγκλίνουν στην προβολή της υποψηφιότητάς του. Αγνωστο παραμένει εάν θα πραγματοποιήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα, όπως και άλλοι δήμαρχοι μεγάλων πόλεων, μία μεγάλη απολογιστική εκδήλωση για το έργο του, όπου θα θελήσει δημόσια να προωθήσει την υποψηφιότητά του. Ενα ανάλογο γεγονός θα μπορούσε να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την ηγεσία της ΝΔ.

Οι «διάδοχοι»

Οι Κ. Γκιουλέκας και Σ. Καλαφάτης εκτιμάται ότι έχουν θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για τον δήμο. Συνδέονται με το σημερινό δήμαρχο ποικιλοτρόπως, καθώς ο πρώτος διατέλεσε επί σειρά ετών ανώτατο στέλεχος της Δημοτικής Τηλεόρασης και του Δημοτικού Ραδιοφώνου, ενώ ο δεύτερος συμμετείχε στη δημοτική ομάδα του δημάρχου.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=26783231

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου