Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Παράδεισος για μη καπνιστές

Σε παράδεισο των μη καπνιστών εξελίσσεται η Τουρκία, αφού η απαγόρευση του καπνίσματος εφαρμόζεται με επιτυχία, διαψεύδοντας όλα τα προγνωστικά. Το κάπνισμα και ο καπνός ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα με την τουρκική παράδοση. Οι Τούρκοι υπήρξαν θεριακλήδες, με 22 εκατομμύρια να δηλώνουν καπνιστές. Παράλληλα, η Τουρκία έχει μεγάλες εκτάσεις καπνών.

Η απαγόρευση πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, ώστε να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν, αρχικά τον Μάιο του 2008 και κατόπιν τον Ιούλιο του 2009. «Το κάπνισμα κόπηκε ακόμα και στα περιφερειακά καφέ», εξηγεί ο Τούρκος δημοσιογράφος Σουλεϊμάν Γεντέλ στην «Κ», κάτι που διαπιστώσαμε και ιδίοις όμμασι. Τα πρόστιμα, που καταβάλλονται, είναι ιδιαίτερα τσουχτερά: όσοι καπνίζουν σε απαγορευμένα μέρη, το τίμημα είναι 62 τουρκικές λίρες (31 ευρώ περίπου), ακόμα και άδειασμα της στάχτης από το τασάκι «πληρώνεται» με 23 λίρες (11,5 ευρώ). Οι ταρίφες για τα μαγαζιά είναι φυσικά υψηλότερες: από 50.000 έως 250.000 λίρες (περίπου 24.800 έως 124.000 ευρώ), ενώ ακόμα και η αμέλεια αναγραφής της απαγόρευσης τιμωρείται αδρά. Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η διαφήμιση προϊόντων καπνού, ενώ η πώληση τσιγάρων σε ανήλικους οδηγεί ακόμα και σε φυλάκιση. «Στην αρχή εκφράστηκε δυσαρέσκεια από τους καπνιστές και τους μαγαζάτορες, αλλά είμαστε ευέλικτοι και βρήκαμε άλλες λύσεις - εγκαταστήσαμε σύστημα θέρμανσης στους εξωτερικούς χώρους, ώστε να γίνουν φιλόξενοι για τους καπνιστές».

Κάπως έτσι ο Τούρκος δεν καπνίζει πια σαν Τούρκος, όπως άλλωστε αναγράφεται και σε επίσημο ιστότοπο της πόλης της Κωνσταντινούπολης. Η αποδοχή της απαγόρευσης ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως. «Καταρχάς, το επιχείρημα της δημόσιας υγείας ήταν ακλόνητο», εξηγεί ο Τούρκος δημοσιογράφος, «έπειτα οι Τούρκοι δεν συνηθίζουν να αντιστέκονται στον νόμο». Τέλος, υπήρχαν και οικονομικοί λόγοι. «Οι τιμές των τσιγάρων λόγω πρόσφατων αυξήσεων είχαν γίνει απαγορευτικές. Για πολλούς η απαγόρευση ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να κόψουν το τσιγάρο». Αλλωστε, υπάρχουν και τα κατάλληλα παραδείγματα προς μίμηση. Δεν είναι τυχαίο που ο νόμος ψηφίστηκε ομόφωνα και εφαρμόζεται με ευλάβεια. «Ο πρωθυπουργός Ερντογάν, αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, Μπαϊκάλ και Μπαχτσελί, δεν καπνίζουν».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_17/04/2010_397919

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου