και καταργούνται τα διαβόητα αναψυκτήρια
Μετά μακρά και επεισοδιακή επεξεργασία του στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, με τους δημάρχους του Υμηττού να παρεμβαίνουν κατά κανόνα... υπέρ των αυθαιρετούντων και κατά των περιορισμών, το νέο σχέδιο διατάγματος για τον Υμηττό δόθηκε χθες για διαβούλευση ενός μήνα. Χαρακτηριστικό... της μάχης που δόθηκε για την αύξηση των περιορισμών είναι ότι ακόμα και οι υπηρεσίες του ΟΡΣΑ παρέμεναν στις προτάσεις τους στη λογική της πρότασης Σουφλιά (μερική αύξηση προστασίας αλλά χωρίς αιχμές και με τη διατήρηση αναψυκτηρίων και λοιπόν «παραθύρων») και χρειάστηκε η «πραξικοπηματική» παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου για να «περάσει» το νέο σχέδιο.
Τι προβλέπει
- Αύξηση κατά 25% της α΄ ζώνης απόλυτης προστασίας, που καταλαμβάνει πλέον του 88,5% του όρους (αυξάνεται από 76.000 σε 93.000 στρέμματα, από τα συνολικά 105.000 στρ. του Υμηττού). Στην πλευρά της Αθήνας η ζώνη απόλυτης προστασίας «κουμπώνει» με το σχέδιο πόλης. Στην α΄ ζώνη απαγορεύεται κάθε δόμηση, δηλαδή καταργούνται τα διαβόητα αναψυκτήρια. «Το «παράθυρο» Μαγγίνα κλείνει για το μέλλον», σχολίασε ο πρόεδρος του ΟΡΣΑ, κ. Γιάννης Πολύζος.
- Στη β΄ ζώνη καταργούνται όλες οι παρεκκλίσεις και η ελάχιστη αρτιότητα αυξάνεται από τα 4 στρ. στα 40 στρ. (με μέγιστο Σ.Δ. 0,2 και κάλυψη 15%). Επίσης καταργείται η δυνατότητα δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων υγείας στη β΄ ζώνη (υπενθυμίζεται ότι δήμαρχοι της ανατολικής πλευράς του Υμηττού έδωσαν τις προηγούμενες ημέρες μάχη υπέρ της ανέγερσης ιδιωτικού νοσοκομείου... μέσα στην προστατευόμενη περιοχή!).
- Θεσμοθετούνται δύο μητροπολιτικά πάρκα: Γουδή (πυρήνας 1.000 στρ. συν ζώνη ελέγχου 3.000 στρ.) και Ιλισίων (περίπου 2.000 στρ.). Το Πάρκο Γουδή περιλαμβάνει ως πυρήνα τις ήδη παραχωρημένες σε κοινή χρήση εκτάσεις (λ.χ. Αλσος Στρατού), τα 965 στρ. που επρόκειτο από τον νόμο του 1977 να παραχωρηθούν πλην των απολύτως αναγκαίων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, το Αλσος Χωροφυλακής κ.ά. Ειδικά για το γήπεδο Μπάντμιντον προβλέπεται η κατεδάφισή του, μόλις λυθεί ή λήξει η παρούσα σύμβαση.
- Θεσμοθετείται ζώνη αρχαιολογικής προστασίας στην περιοχή Κίτσι Κορωπίου, στην οποία επιτρέπεται μόνο η γεωργία.
- Νομιμοποιούνται τα νεκροταφεία (πρόταση που είχε απορρίψει στο παρελθόν το ΣτΕ) και τους δίνεται η δυνατότητα επέκτασης εκτός δασικών περιοχών.
- Εντός οκταμήνου, νομαρχίες και περιφέρεια θα πρέπει να στείλουν στην Υπηρεσία Κατεδάφισης κατάλογο με όλα τα αυθαίρετα που έχουν τελεσιδικήσει στον Υμηττό, προκειμένου να δρομολογηθεί η κατεδάφισή τους. Οι υποθέσεις αυτές, ωστόσο, αντιστοιχούν σε ελάχιστο τμήμα της πραγματικής αυθαίρετης δόμησης στον Υμηττό, την οποία το προεδρικό διάταγμα δεν νομιμοποιεί, αλλά ούτε αγγίζει. Σε ερώτηση της «Κ» για το θέμα, η υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «σαφέστατα θα υπάρξουν έλεγχοι».
Τις ανακοινώσεις σχολίασε ο υπεύθυνος τομέα Περιβάλλοντος στη Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκης. «Επισημαίνω την ατολμία του ΥΠΕΚΑ που δεν προχωρά στην ίδρυση δασαρχείου Υμηττού, ενώ φαίνεται να μην εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης του Υμηττού σε Εθνικό Δρυμό».
Εξαίρεση τέλος για μοναστήρια
Μια «άγνωστη» διάταξη του 1981, που εξαιρούσε τις μονές του Υμηττού από τους περιορισμούς, θεσπίζοντας στην πράξη «δύο μέτρα και δύο σταθμά» καταργεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα. Οπως προέβλεπε η επίμαχη διάταξη (Π.Δ. 27/1981, ΦΕΚ 167Δ) «επιτρέπεται κατ' εξαίρεσιν των διατάξεων εντός της α΄ ζώνης η προσθήκη ή η επέκτασις, ως και η ανέγερσις αυτοτελών τμημάτων εις υπάρχουσας Μονάς», θέτοντας ορισμένους περιορισμούς (λ.χ. κάλυψη 15%, μέγιστο εμβαδό 400 τ.μ., το ανώτατο 2 όροφοι). Η ύπαρξη της διάταξης, που παρέμεινε για ευνόητους λόγους στην αφάνεια, εξηγεί το πώς μοναστήρι στην ανατολική πλευρά του Υμηττού εξακολουθούσε να κτίζει παρά την αναστολή δόμησης μέχρι και πριν από μερικούς μήνες!
Η «άγνωστη» διάταξη για τα μοναστήρια καταργείται, στο πλαίσιο κατάργησης κάθε τροποποίησης του Π.Δ. του 1978. Μένει να αποδειχθεί αν στο ίδιο αυτό πλαίσιο θα επανεξεταστεί η δόμηση στα οκτώ στρατόπεδα του Υμηττού.
Ερωτώμενος σχετικά ο κ. Πολύζος εκτίμησε ότι «τα στρατόπεδα έχουν ίδιο καθεστώς», εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι ο στρατός θα σεβαστεί τις κατευθύνσεις του Προεδρικού Διατάγματος. Η διάταξη δεν συμπαρασύρει το «πολιτιστικό κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας» των 28.000 τ.μ., η ανέγερση του οποίου προβλεπόταν από νόμο (άρα υπερισχύει ενός Προεδρικού Συντάγματος), εκτός αν υπάρξει νεότερη ρύθμιση.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_114_20/04/2010_398171
_________________________
O τίτλος που έβαλα τα λέει όλα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου